Milor’dan yumuşak ve lezzetli et dönerin sırrı! Et döner danadan mı olur, kuzu döşten mi?

Türkiye’nin en ünlü ve en sevilen yemek eleştirmenlerinden biri olan Vedat Milor, yeni programıyla milyonları televizyon ekranlarına kilitliyor. Teve2’de yayınlanan Tadına Doyamadım programı ile ekranlara dönen Milor, her hafta farklı mekanları ziyaret ederek yemekleri değerlendiriyor. Bu hafta da gittiği restoranda etten lavaşa, ayrandan turşuya her şeyi değerlendiren ünlü isim yumuşak bir et döner için ipuçları verdi…

Et döner Türk mutfağının en önemli yiyeceklerinden biri. Hemen her mahallede, en sıradan esnaf lokantasından en lüks restoranlara kadar menülerde yer alıyor. Peki, et dönerin marinasyonu nasıl olmalı, hangi baharatlar kullanılmalı, en önemlisi dönerde dana ve kuzu eti oranı nasıl olmalı? İşte Vedat Milor’un yorumuyla lezzetli et döner için gerekenler…

Her hafta farklı mekanları ziyaret ederek yemekleri yorumlayan Vedat Milor’un bu haftaki durağında İstanbul’da et döneriyle meşhur bir restoran vardı. Milor ile aynı masada karşılıklı oturup müşterilerine sundukları yemek ve ikramlıkları tanıtan restoran sahibi masada yer alan tüm ürünlerin menşeini açıkladı.

Et dönerin yanında yer alan lavaşın Konya’dan gelen baklavalık altı özlü un ile yapıldığını belirten restoran sahibi, kiraz biberi turşusunu Manisa’dan, yeşil biber turşusunu ise Çanakkale ve Balıkesir bölgesinden getirttiğini söyledi. Milor’un beğendiği ayranın ise manda ve inek yoğurdu karşımı ile yapıldığını kaydetti.

Teve2’nin sevilen programı Tadına Doyamadım’ın bu bölümünde asıl değerlendirilen yemek ise elbette et döner oldu. İşletme sahibi Balıkesir Kepsut yöresinden gelen dana ve yine Balıkesir’in kıvırcık kuzu döşünden yapılan et dönerin Rusya’dan gelen isi ve dumanı alınmış kömür ile pişirildiğini aktarırken, yemek eleştirmeni Milor, et dönerde is kokusunu sevdiğini kaydetti.

Restorandaki dönerin yüzde 60-65 dana, yüzde 30-35 kuzu döşten yapıldığını belirtilirken, işletme sahibi etin iki gün marinasyonda bekletildiğini aktardı. Milor’un etin içindeki tuzu ve baharatı beğenmesi üzerine Çankırı’dan gelen tuz ile Vietnam’dan getirtilen beyaz karabiberin yanı sıra soğan, süt ve farklı baharatların kullanıldığına dikkat çekildi.

Genel olarak et dönerin lezzetini beğenen Vedat Milor, kuzu döş oranının daha da artırılmasıyla daha yumuşak bir döner elde edilebileceğinin altını çizdi.