Misafir yemek menüsü

Günler, haftalar ya da aylar öncesinden sözleştiğiniz misafirleriniz için yemek menüsü düşünüyor ve kararsız kalıyorsanız, sizler için misafir yemek menüsü hazırladık.

KREMALI BROKOLİ ÇORBASI TARİFİ
Kremalı brokoli çorbası malzemeler
- 200 gram brokoli
- 1.5 çorba kaşığı margarin
- 5 su bardağı et suyu
- Yarım su bardağı süt
- 1 su bardağı süt kreması
- 1 kahve fincanı un
- Tuz
KREMALI BROKOLİ ÇORBASI YAPILIŞI
Et suyunu tencerede kaynatın. Brokoliyi iri çiçekler halinde ayırıp yıkayın ve et suyuna ilave edin. Tuz ekleyin, brokoliler diri kalacak şekilde pişirin. Süt, süt kreması ve unu derin bir kasede mikserle çırpın. Sürekli karıştırarak kaynamakta olan çorbaya azar azar ilave edin. 5-6 dakika daha pişirip ateşten alın. Blenderden geçirip sıcak olarak servis yapın.

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI TARİFİ
Sütlü domates çorbası malzemeler
- 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı kadar tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4-6 adet domates
- 4 su bardağı olacak şekilde su
- 1 çay bardağı süt
- Tuz
- Karabiber
- Kaşar peyniri rendesi
SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI
Sütlü domates çorbasını yapmak isteyen kişiler öncelikle malzemeleri tedarik etmelidir. Bu malzemeler kolay olduğu için bu konuda kimse zorlanmaz. Adım adım giderek sütlü domates çorbasını kolayca yapabilirsiniz. Tabi bu çorbayı yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktaları da bulunmaktadır. Çorbanın yapılışının ardından bu püf noktaları belirtilecektir.

MAŞ FASULYESİ SALATASI TARİFİ
Maş fasulyesi salatası malzemeler
- Yarım kilo maş fasulyesi
- 1 demet taze soğan
- 1 demet maydanoz
- 2 dolmalık kırmızı biber
- 3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
- Yarım çay bardağı kabak çekirdeği içi
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı sumak
- 3 çorba kaşığı sızma zeytin yağı
- Tuz
- 1 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı sirke
MAŞ FASULYESİ SALATASI YAPILIŞI
Öncelikle maş fasulyesini bir gece öncesinden suda bekletin. Ertesi gün bol suyla yıkayıp süzün ve geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edin. Orta ateşte diri kıvamda haşlayın. Haşlanan fasulyeleri süzüp soğumaya bırakın. Taze soğan ve sarımsakları temizleyip ince ince kıyın. Maydanozu da yıkadıktan sonra kıyın. Sos için limon suyu, sirke, zeytinyağı, sumak ve pul biberi küçük bir kasede iyice karıştırın. Maş fasulyesini derin bir kaseye alın. Sos dışında kalan salata malzemesini ilave edip harmanlayın. Üzerine sosu ilave edip tekrar karıştırın.

YOĞURTLU BEYAZ LAHANA SALATASI TARİFİ
Yoğurtlu beyaz lahana salatası malzemeler
- 500 gram lahana
- 2-3 adet havuç
- Yarım kırmızı soğan
- 4-5 yemek kaşığı mayonez
- 4-5 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1,5 yemek kaşığı elma sirkesi
- 2-3 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Tuz
- Karabiber
YOĞURTLU BEYAZ LAHANA SALATASI YAPILIŞI
Lahanayı ince ince doğrayıp yıkayın. Havuçları rendeleyin. Soğanı incecik piyazlık doğrayın. Tüm sebzeleri karıştırma kabına alın. Yoğurt, mayonez, toz şeker, tuz, karabiber, limon suyu ve sirkeyi bir kasede karıştırın ve sebzelerin üzerine ilave edin. Tüm malzemeyi harmanlayıp servis tabağına alın.

TELLİ ŞAKŞUKA TARİFİ
Telli şakşuka malzemeler
Kızartma için;
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 adet patlıcan
- 2 adet kabak
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kapya biber
Sos için;
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 diş sarımsak
- 1 adet soğan
- 3 adet domates
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım su bardağı su
Tabanı için;
- 200 gram tel kadayıf
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
TELLİ ŞAKŞUKA YAPILIŞI
Tavaya sıvıyağ alınır. Yağ kızınca küp küp doğranmış patlıcanlar eklenir.
Patlıcanlar kızarınca tavadan alın.
Aynı tavaya küp küp doğranmış kabakları ekleyin ve kızarınca alın.
Aynı yağın içine kapya biber ve normal biberleri ekleyip kızarınca içinden alın.
Ayrı bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş ince kıyılmış sarımsak ve ince kıyılmış soğanı ekleyin. Hafif kavurun. Üzerine 3 rendelenmiş domates ekleyip kavurmaya devam edin.
1 tatlı kaşığı şeker ve yarım yemek kaşığı domates salçası ekleyin.
Karabiber ve pul biberi de ilave edin.
iyice pişen domatese yarım çay bardağı su ekleyin ve suyunu çekene kadar kaynatın. Suyunu çekince kızartmaları sosa ekleyip iyice karıştırıp altını kapatın.
Ayrı bir tavaya tel kadayıfı koyun.
Üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ döküp çevirerek karıştırın.
Kavrulunca ocaktan alıp servis tabağına koyun.
Zemine iyice yayın ve üzerine soslu kızartmayı ekleyin.

ISPANAKLI PATATES MANTISI TARİFİ
Ispanaklı patates mantısı malzemeler
- 4 adet haşlanmış patates
- 1 yumurta
- 5 çorba kaşığı un
- 6 yaprak ıspanak
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- 30 gram kaşar peynir
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
ISPANAKLI PATATES MANTISI YAPILIŞI
Öncelikle patatesleri soyup haşlayın.
Daha sonra patatesleri derin bir tencerede ezip püre haline getirin.
Ispanakları saplarından ayırıp kaynayan suda 3 dakika haşlayıp iyice süzün.
Ispanakları yapraklarını ve zeytinyağını mutfak robotundan geçirin.
Robottan geçirdiğiniz ıspanakları ezilmiş patateslerin içine koyup üzerine yumurta, tuz, karabiber ve unu ekleyin ve yoğurun.
Yeşil, yumuşak kıvamlı patatesli bir hamur elde etikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
Bu parçaları çatalın ucuyla yuvarlayıp şekil verin.
Kaynayan tuzlu suya atıp 5 dakika kaynatın.
Tereyağını tavada eritin ve üzerine haşlanmış ve süzülmüş patates mantılarını koyup 2 dakika karıştırıp servis tabağına alın.
Üzerine rendelenmiş peyniri ekleyip yanında sarımsaklı yoğurtla sıcak servis edebilirsiniz.

ACILI TAVUK BONFİLE TARİFİ
Acılı tavuk bonfile malzemeler
- 400 gram tavuk bonfile
- 3 yemek kaşığı soğan suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 5 yemek kaşığı süt
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
- Kekik
- 3 diş sarımsak
ACILI TAVUK BONFİLE YAPILIŞI
Tavuk etini kuş başı doğrayın. Tereyağı ve su hariç bütün malzemeleri karıştırıp iyice harmanlayın. Tereyağını tencerede eritin. Ardından soslu tavuk göğsünü ve sarımsakları koyup kavurun. Soğan suyuyla birlikte sütü de ekleyip pişirin. En son baharatlarını ekleyip tavuklar suyunu çekene kadar pişirip servis yapabiliriz.

DOMATES SOSLU PİRZOLA TARİFİ
Domates soslu pirzola malzemeler
- 8 kalem kuzu pirzola
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 çay bardağı su
- 100 gram arpacık soğan
- 3 adet orta boy domates
- 5 diş sarımsak
- 1 dal taze kekik
- 1 çay kaşığı tuz
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı soya sosu
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- 1/2 su bardağı su
DOMATES SOSLU PİRZOLA YAPILIŞI
Pirzolaları döküm ya da kalın tabanlı bir tencereye tek sıra halinde dizin.
Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Sıcak suda bekletip, kabuklarını kolayca soyduğunuz arpacık soğanları ve sarımsakları, doğranmış domatesler ile birlikte tencereye aktarın.
Zeytinyağı, su, tuz ve taze kekiği de ekledikten sonra kalem pirzolaları, kapağını kapattığınız tencerede kısık ateşte 25 dakika kadar pişirin.
Sosu için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Unu ekleyin ve hafif bir renk alana kadar kavurun.
Soya sosu, su ve taze çekilmiş tane karabiberi ekledikten sonra sosu 5 dakika kadar kaynatın.
Kaynayan sosu bir süzgeç yardımıyla ayrı bir sos tenceresine süzdürün.
Domates sosunda pişen kalem pirzolaları, ikişerli olarak servis tabağına alın. Arpacık soğanların lezzet verdiği ve pirzolaların içinde piştiği domates sosunu, soya sosunu hazırladığınız sos tenceresine bir süzgeç yardımıyla süzün.
Elde ettiğiniz karışım sosu, kıvam alması için kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın. Tabakta yer alan pirzolaların üzerine hazır durumda olan sosu bolca gezdirin ve bekletmeden sıcak olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

MANTARLI PİLAV TARİFİ
Mantarlı pilav malzemeler
- 2 su bardağı pirinç
- 4 su bardağı tavuk suyu veya et suyu
- 2 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Garnitür için:
- 2 su bardağı kültür mantarı
- 2 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
MANTARLI PİLAV YAPILIŞI
Pirinci ılık tuzlu suda 20 dakika bekletip, süzün. Bir tencerede tavuk suyunu içine tuzunu katarak, kaynatın.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritip, pirinci ekleyin ve tahta kaşıkla hafifçe karıştırarak, pirinci kavurun. Kaynayan tavuk suyundan ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte üzeri göz göz oluncaya dek pişirin. Ayrı bir tavada küp küp doğradığınız kuru soğanı ve sarımsakları zeytinyağında kavurun. Mantarları 5 dakika tavayı sallayarak kavurmaya devam edin. Tuzunu ekleyip, ateşten alın. Pilavla mantarları birleştirin.

ŞEHZADE PİLAVI TARİFİ
Şehzade pilavı malzemeler
- 2 yemek kaşığı kabuksuz antep fıstığı
- 2 yemek kaşığı badem
- 2 yemek kaşığı kuru üzüm
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 soğan
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- Tuz
- Karabiber
ŞEHZADE PİLAVI YAPILIŞI
Lezzet yemek tarifleri arasında özel bir yeri olan pilavlara harika bir örnek. Tereyağı ve ayçiçek yağını tencereye alın. Fıstık ve bademleri 3 dakika kavurun. Pirinci ekleyip 5 dakika daha kavurun.
Kuru üzüm, tarçın, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırın. Suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 30 dakika pişirin. Suyunu çekince ateşten alıp 10 dakika demlendirin ve servis yapın.

KAZANDİBİ TARİFİ
Kazandibi malzemeler
- 6 su bardağı süt
- 3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
- 3 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 su bardağı toz şeker
KAZANDİBİ YAPILIŞI
Süt, toz şeker, pirinç unu ve mısır nişastasını derin bir tencerede pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Son olarak tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırmaya devam edin.
Yağlanmış bir fırın tepsisinin tüm yüzeyini pudra şekeri ve tarçın karışımıyla kaplayın. Üzerine iki kepçe muhallebiyi eşit miktarda yayın ve tepsiyi ocak üzerinde çevire çevire karışımı yakın. Yakma işlemi bittiğinde kalan muhallebiyi de tepsiye döktükten sonra üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin. Kazandibinin püf noktalarından biri de bu kısım. O yüzden dikkatli olun.
Tatlıyı buzdolabına kaldırın. Soğuduktan sonra ince uzun dilimlere ayırın ve rulo şeklinde sardıktan sonra servis edin.

FISTIK EZMELİ KEK TARİFİ
Fıstık ezmeli kek malzemeler
- 3 adet yumurta
- 2 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 2 ,5 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 kavanoz 340 gram şekersiz yer fıstığı ezmesi
FISTIK EZMELİ KEK YAPILIŞI
Granit kek kalıbını tuzsuz tereyağı ile iyice yağlayın.
Öncelikle 3 yumurta ve şekeri iyice çırpın. Sonra diğer sıvı malzemeleri tek tek ekleyerek iyice çırpın. Un ve kabartma tozu vanilyayı elek yardımıyla eleyerek yavaş yavaş ekleyin. Çırpmaya devam edin. En son 1 kavanoz yer fıstığı ezmesi i ekleyerek iyice karıştırın.
İyice yağlanmış kek kalıbına kek hamurunu dökün. Elle sallayarak iyice yayılmasını sağlayın. 170 derece de yaklaşık 35 -40 dakika pişirin.