Mor patates, dünyada hızla talep gören, ülkemizde ise yeni keşfedilmeye başlanan bir sebze. Adı patates ama tadı ve içeriği oldukça farklı. Normal bildiğimiz patatesin dışında bir bitki. Amerika ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılan ve aranan bir ürün, üstelik sağlık için faydaları saymakla bitmiyor... Mor patates 7.000 yıl önce Güney Amerika’daki İnka Krallarına mahsus, Tanrıların yiyeceği olarak kabul edilmiştir. ABD Tarım Bakanlığı'na göre en koyu mor renkli patatesler diğer mor patateslere göre dört kat daha fazla antioksidan içeriyorlar. Beyaz patateslere kıyasla on kat daha fazla antioksidan ve antosiyanin içeriyor. ‘Mor Majeste’ diye adlandırılan mor patates, günümüzde bazı ülkelerde yetişiyor. Mor patates aynı zamanda iyi bir kompleks karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir kaynağı olarak biliniyor. Mor patates, hücreleri koruyan ve vücudu iyileştirmeye yardımcı olan antosiyaninler göz ve kalp sağlığını desteklemekde, kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltmakda ve daha birçok rahatsızlığın giderilmesinde aktif rol oynuyor. Mor Patates, antioksidan açısından çok zengin, beyaz patatesten on kat daha antioksidan ve antosiyanin içeren bir besin kaynağıdır. Mor Patates: Demir, folik asit, C vitamini, potasyum, B kompleksi, lif içeriği yüksek, mineraller ve karbonhidrat açısından zengindir. Şekerli bir tada sahip olan mor patates, pancarla patates arası bir tada sahiptir. Bazı araştırmacılar, mor patatesin içeriğinde kan damarlarına iyi gelen ve tansiyonu da düşüren maddelerin olduğunu belirtmiştir. Mor yiyeceklerde hücreleri korumaya ve vücudunuzu iyileştirmeye yardımcı olan, antosiyanin kimyasallar vardır. İçerdiği antosiyanin sayesinde kanser riskini önemli oranda azalttığı tespit edilmiştir.