Moringa çayının nedir? Moringa çayının faydaları ve zararları nelerdir?

Gün geçmiyor ki yeni bir bitki ve bu bitkiden yapılan çayın vücudumuza sağladığı mucize faydalar ortaya çıkmasın. Bu zincire yeni eklenen bitki ise Moringa. Gelin Moringa çayını birlikte tanıyalım, faydalarını ve zararlarını Diyetisyen Buket Adanç'ın verdiği bilgiler ışığında inceleyelim.

Moringa nedir? Anavatanı neresidir?
Uzun adı “Moringa Oleifera” olan bu bitkinin ana vatanı Asya, Afrika ve Orta Amerika’dır.
Ağacından, yaprağına ve tohumuna kadar tüm detayları kullanılan Moringa, Malezya’da fıstık olarak tüketilir. Kök kısmı yaban turpu gibi yaprakları yemek ve salata olarak kullanılabilir.

Çay olarak tüketiliyor
Diğer bitki çayları gibi demleme yöntemi ile kullanılır. Kaynamış suyun içerisinde, ağzı kapalı olarak 7-8 dakika demledikten sonra süzülür ve en fazla 20 dakika içerisinde içilir. Günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.

Moringa çayının faydaları
- Aynı rezene gibi mide ve bağırsakta oluşan şişkinliği engeller.
- Nane çayı gibi iştah kontrolü üzerinde etkilidir.
- Uzun süre tok kalmanızı ve günlük kalori alımınızı düzenlemeye yardımcı olur, yani diyette iyi bir yol arkadaşı diyebiliriz.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Böylece hem yağ metabolizmasına olumlu katkıda bulunur ve kilo vermeyi hızlandırır hem de toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır.

Ödem gideriyor
Pek çok bitki çayı gibi diüretiktir. Yani vücuttaki fazla suyun (ödemin) atılmasını sağlar ve ödem oluşmasına engel olur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağladığı için bağırsaktaki parazitleri ve karın şişliğini önler

Diyabetten koruyor
Sindirim sistemine olan olumlu katkısı yaklaşık 8-12 saat aralığında sürer. Böylece kan şekerini daha dengeli olmasına yardımcı olur. Yani diyabete karşı da koruyucu etki sağlar.

Karaciğeri temizliyor
Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olarak karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Bu da hem vücudun genel sağlığını korur hem de yağ yakma görevi yapan karaciğerin görevini daha hızlı yapmasını, dolayısıyla kişinin kilo verme sürecinin hızlanmasını sağlar.

Hücre yeniliyor
Antioksidan kapasitesi sayesinde hücre yenilenmesine katkı sağlar. Böylece cilt ve saçların kalitesini artırdığı gibi yaraların da daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Özellikle yapraklarında yüksek miktarda C vitamini, kalsiyum, A vitamini, potasyum ve bitkisel protein içerir.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Antibakteriyel ve antifungal özelliği sayesinde enfeksiyonlara karşı korur. Özellikle sık sık boğaz enfeksiyonu yaşadığımız kış aylarında kullanılmasını tavsiye ederim. Bitki çayı olarak oldukça yüksek miktarda antioksidan kapasitesine sahiptir. Bu da Moringa’nın bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesini ve kansere karşı koruma sağlamasına yardımcı olur.

Moringanın zararları nelerdir?
Her besin doğru miktarda tüketilirse ilaç, gereğinden fazla tüketilirse zehir olur. Bu yüzden miktar ve tüketim sıklığı oldukça önemlidir. Günlük tüketim miktarı, tüm bitki çayları gibi 3 fincan ile sınırlandırılmalıdır. Çünkü yüksek miktarda tüketim böbrekleri yorar ve sindirim-boşaltım sisteminde kalıcı hasara sebep olabilir. Antidepresan, kalp ilaçları ve kemoterapi gibi kuvvetli ilaçlarla tedavi görenler, hamileler, emzirenler ve çocukların kullanmaması önerilir. Hipertansiyon hastalarında ise doktara başvurmadan kullanılmamalıdır.