Muharrem ayı ne zaman bitiyor 2023? Aşure ayı bitti mi, ne zamana kadar aşure yapılır? Diyanet 2023 Muharrem ayı başlangıç ve bitiş tarihleri

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı bu yıl 19 Temmuz’da başladı. 10. gününde ise Aşure günü idrak edildi. Oruçların tutulduğu, çeşitli ibadetlerin yapıldığı bu önemli günde aynı zamanda onlarca çeşit malzemeden yapılan aşure tatlıları da yapılarak dağıtıldı. Ağustos ayının ilk haftasının geride kalmasıyla da pek çok kişi ‘Muharrem ayı ne zaman bitiyor?’ ve ‘Aşure ayı bitti mi, ne zamana kadar aşure yapılır?’ sorularına yanıt arıyor. İşte Diyanet 2023 Muharrem ayı başlangıç ve bitiş tarihleri ve bu özel günlere dair detaylar…

Aşure ayı olarak da bilinen Muharrem ayı İslam dininde önemli bir yere sahip. Öyle ki bu mübarek ay hürmete layık anlamında kullanılan haram aylardan biri olarak nitelendiriliyor. Bu ay içerisinde özellikle oruç tutmaya ağırlık veren inananlar aşure tatlısı yaparak kapı kapı dağıtıyor. Miladi takvimden yaklaşık 10 gün kısa olan Hicri takvime göre hesaplanan Muharrem ayı başlangıç ve bitiş tarihleri ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kamuoyuna duyuruluyor.

MUHARREM AYI NE ZAMAN BİTİYOR 2023?
Muharrem ayı bu yıl 19 Temmuz’da başladı. Muharremin 10. Gününde idrak edilen Aşure günü ise 28 Temmuz’a denk geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan takvime göre ise 2023 Muharrem ayı 16 Ağustos Perşembe günü sona erecek.

AŞURE AYI BİTTİ Mİ, NE ZAMANA KADAR AŞURE YAPILIR?
Aşure tatlısının yapıldığı halk arasında Aşure ayı olarak bilinen Muharrem ayı henüz bitmedi ancak 16 Ağustos’ta sona erecek.

Aşure günü ise her ne kadar 28 Temmuz’da idrak edilse bile aşure tatlısı yapımı için belirli bir tarih bulunmamaktadır ve dileyen herkes ay içinde istediği gün aşure yapabilmektedir.

AŞURE GÜNÜNDE NELER OLMUŞTUR?
İslam ve insanlık tarihi açısından önemli birçok olay Aşure gününde gerçekleşmiştir. İşte Aşure gününde yaşanan önemli olaylar:
Hazret-i Âdem'in tövbesi kabul oldu,
Hazret-i Nuh tufandan kurtuldu,
Hazret-i Yunus balığın karnından çıktı,

Hazret-i İbrahim ateşte yanmadı,
Hazret-i İdris canlı olarak göğe çıkarıldı,
Hazret-i Yakup oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuştu,
Hazret-i Yusuf kuyudan çıktı,

Hazret-i Eyüp hastalıktan kurtuldu,
Hazret-i Musa Kızıldeniz'i geçti,
Hazret-i İsa'nın doğdu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarıldı,
Hz. Musa ve kavmi, Firavun'un zulmünden kurtuldu,
Hz. Nuh'un gemisi, Cüdi Dağı'na Aşure gününde oturdu.

AŞURE GÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?
Muharrem ayı, Kur’ân-ı kerîmde kıymet verilen dört aydan biridir. Aşûre, bu ayın en kıymetli gecesidir. Aşure gününde pek çok önemli olay meydana gelmiştir.

“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).

Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128).

Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).
Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 113-126).