Yiyecekleri satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta son kullanma tarihidir. AlışveriÅŸ yaparken ambalaj üzerindeki bu bilgiye dikkat etmeli, son kullanma tarihi çok yakın veya geçmiÅŸ olan ürünleri almamalıyız. Ancak elbetteki olay sadece bu tarihte bitmiyor, yiyeceklerin hangi koÅŸullarda, nasıl saklandığı da büyük önem taşıyor. Ne olursa olsun, siz yine de son kullanma tarihine dikkat edin diyor ve uygun koÅŸullarda saklandığında neredeyse sonsuza kadar sürecek ve bozulmayacak 10 gıda ürünü açıklıyoruz; Pirinç saklamak için en uygun sıcaklık 4,5 ° C veya daha düÅŸük sıcaklıktır. Pirinçleri cam kavanozlar içinde 30 yıl kadar saklayabilirsiniz ve aroma veya besin deÄŸerini kaybetmez. ÅžiÅŸe açılmış olsa bile soya sosu en az 3 yıl güvenle saklanabilir . Soya sütünün hava geçirmeyen bir kapta raf ömrü çok daha uzun olabilir. Ancak soya sosu türü, iÅŸlenme ÅŸekli, kalitesi ve depolama sıcaklığı gibi koÅŸullara baÄŸlıdır. Tüm uygun saÄŸlık standartlarına göre iÅŸlenen süt tozu , besin deÄŸeri düÅŸmeden uzun süre saklanabilir Ancak hava geçirmez bir kap ve kapakla kapatılmış olması gerekir. Tuz gibi, ÅŸeker süresiz uzun bir süre devam eder, özellikle de hava geçirmez bir kapta saklarsanız. Ancak ÅŸeker sudan hava emerse ve katı bir kayaya dönüÅŸse bile, kalitesini kaybetmez.Bu arada, pudra ÅŸekeri ve esmer ÅŸeker de uzun süre saklanabilir. Bal, bakteri üremesi için son derece zor olan kimyasal bileÅŸimi sayesinde sonsuza dek sürecek eÅŸsiz bir gıdadır. Üstelik, içinde bal bulunan mühürlü kavanozlar satın alırsanız, hava ve su ile temas etmeyeceÄŸi için bozulamayacağından kesinlikle emin olabilirsiniz. Beyaz sirke, son kullanma tarihi geçmeyen baÅŸka bir üründür, ancak yine de uygun koÅŸullarda sakladığınızdan emin olmalısınız. Beyaz sirkeyi hava geçirmez bir kapakla kapatıp karanlık bir yerde bekletmelisiniz. TurÅŸularınızı buzdolabında, hava almayan bir kapta iki yıl kadar saklayabilirsiniz. Ancak bu süre içinde yumuÅŸamaya baÅŸlayacakları aklınızın bir köÅŸesinde olsun. Gerçek kaya tuzunun son kullanma tarihi yoktur. Lakin iyotlu tuzlarda bu durum aynı deÄŸildir. Çünkü zaman içerisinde iyot buharlaşır ve tuz özelliÄŸini kaybeder. Bisküvi bayatlayınca tadını ve gevrekliÄŸini kaybedebilir. Ancak ambalajı açılmamış bir bisküviyi, son tüketim tarihinden sonraki birkaç hafta içinde de yiyebilirsiniz. Öte yandan açılmış paketleri de hava almayan kaplarda saklarsanız, bisküvilerinizin daha geç bayatlayacağını unutmayın. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluÅŸur. Bu çikolatanın içindeki ÅŸekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir ÅŸey deÄŸildir. Kuru makarnanın tüketim süresi zaten uzundur. Ancak makarna paketlerinizi serin, kuru ve hava geçirmeyen bir ortamda saklıyorsanız, makarnalarınızı üç yıl içinde güvenle yiyebilirsiniz. Konserve yiyeceklerin ambalajlarındaki son tüketim tarihleri oldukça ileridir. Ancak eÄŸer tenekenin ya da kavanozun hava sızdırmazlığı bozulmadıysa, herhangi bir yerinde ÅŸiÅŸlik vb. yoksa ve doÄŸrudan ışık almayan serin bir yerde saklandıysa, konservenin ömrü dört yıla kadar uzayabilir.