PEYNİR DOLGULU MUZLU KEK TARİFİ
Peynir dolgulu muzlu kek malzemeler
- 1 su bardağı muz (Olgun ve ezilmiş)
- 1 su bardağı tam buğday unu
- 1/2 su bardağı yulaf unu
- 1 su bardağı Hindistan cevizi şekeri ya da toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 1/2 çay kaşığı karbonat
- 1 paket kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1/2 çay kaşığı vanilya özü
- 1 su bardağı kabak (İnce rendelenmiş)
Peynir dolgusu için
- 250 gram taze peynir veya tuzsuz krem peynir (Oda sıcaklığında)
- 1/4 su bardağı bal (Veya toz şeker)
- 1 adet yumurta
- 1/4 su bardağı un
Üzeri için
PEYNİR DOLGULU MUZLU KEK YAPILIŞI
Kremalı peynir dolgusu için; krem peynir, şeker, yumurta ve unu pürüzsüz olana kadar çırpın. Kek hamuru hazır olana kadar bekletin. Bir karıştırma kabına, un, toz şeker, tarçın, zencefil, karbonat, kabartma tozu ve tuzu koyun, tel karıştırıcı ile karıştırıp havalandırın. Başka bir kabın içinde yumurta, ezilmiş muz, sıvı yağ ve vanilya özütünü karıştırın. Kuru malzemelerin içine ekleyerek birlikte karıştırın. Son olarak kabağı ilave ederek birlikte karıştırın. Dikdörtgen bir kek kalıbını tereyağı ile yağlayıp unlayın. Kalıbın içine kek hamurunun yarısını eşit şekilde yayın. Üzerine krem peynirli dolgunun tamamını yayın. Kalan hamuru da krem dolgulu karışımın üzerine eşit olarak yaydıktan sonra kalıbı mutfak tezgahına hafifçe vurarak malzemeleri oturtun.
Üzeri için, muzu dikey olarak ortadan ikiye bölün ve kekin üzerine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırının orta rafına koyun. 45-50 dakika pişirdikten sonra kürdan testi yapın. İçinde krem peynir dolgusu olduğu için kekin üst kısmı çökmesin diye fırını kapattıktan sonra fırın kapağının arasına mutfak peçetesi sıkıştırın ve yarı açık şekilde, keki 15-20 dakika içinde bekletin. Kalıptan çıkarmadan önce iyice soğumasını bekleyin. Buzdolabında en az 5-6 saat, tercihen bir gün dinlendirdikten sonra servis edin.