SaÄŸlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduÄŸu besin maddelerini dengeli bir ÅŸekilde almayı ve zararlı yiyecekleri sınırlamayı içeren bir beslenme biçimidir. SaÄŸlıklı beslenme, genel saÄŸlığınızı korumaya ve uzun vadede hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
5
Ä°ÅŸte saÄŸlıklı beslenme ile ilgili bazı temel prensipler:Â
Denge: Farklı besin gruplarından yeterli miktarda alarak dengeli bir beslenme saÄŸlayın. Bunlar proteinler, karbonhidratlar, yaÄŸlar, vitaminler ve mineraller içerir.
6
ÇeÅŸitlilik: Farklı yiyeceklerden çeÅŸitli besinleri içeren bir diyet oluÅŸturun. Her gün farklı renklerde meyve ve sebzeleri tüketmek, farklı protein kaynaklarına sahip olmak önemlidir.
Ölçülülük: Porsiyonları kontrol edin ve aşırı yemekten kaçının. Kalori alımınızı ihtiyacınıza göre ayarlayın.
7
Taze ve doÄŸal gıdalar: Ä°ÅŸlenmiÅŸ ve hazır gıdalardan kaçının. Mümkünse taze, doÄŸal ve organik yiyecekleri tercih edin.
Yeterli sıvı alımı: Günde en az 8 su bardağı su içmeye çalışın. Su, vücut fonksiyonları için gereklidir.
8
Az tuz ve ÅŸeker: Tuz ve ÅŸeker tüketimini sınırlayın. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon riskini artırabilir, aşırı ÅŸeker tüketimi ise obezite ve diÄŸer saÄŸlık sorunlarına neden olabilir.
Sağlıklı yağlar: Doymamış yağlar gibi sağlıklı yağları tercih edin. Bunlar avokado, zeytinyağı, fındık ve tohumlarda bulunur.
9
Protein kaynakları: Ä°yi protein kaynakları arasında tavuk, balık, yumurta, kırmızı et (az miktarda), baklagiller, tofu ve süt ürünleri bulunur.
Tam tahıllar: Beyaz undan ziyade tam tahıllı ürünleri tercih edin. Tam tahıllar daha fazla lif ve besin deÄŸeri içerir.
10
SaÄŸlıklı atıştırmalıklar: Açlığınızı bastırmak için saÄŸlıklı atıştırmalıklar seçin. ÖrneÄŸin, fındık, yoÄŸurt, meyve veya sebzeleri tercih edebilirsiniz.
Düzenli öÄŸünler: Gün içinde düzenli aralıklarla yemek yemeye çalışın. Aç kalmamaya ve öÄŸün atlamamaya özen gösterin.
11
SaÄŸlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek, genel saÄŸlığınızı iyileÅŸtirmeye yardımcı olabilir ve kronik hastalıkların riskini azaltabilir. Ancak herkesin ihtiyaçları farklıdır, bu nedenle kiÅŸisel saÄŸlık durumunuzu ve hedeflerinizi dikkate alarak bir beslenme planı oluÅŸturmak önemlidir.
12
Bir beslenme uzmanına veya diyetisyene danışmak da faydalı olabilir. Bunun yanı sıra bazı besinlerin vücut üzerinde pek çok olumsuz etkisi olduÄŸu ortaya çıktı
Ä°ÅžLENMÄ°Åž ET
Kahvaltılık sucuk, pastırma ve hindi füme gibi iÅŸlenmiÅŸ etlerin saÄŸlığınız için korkunç olduÄŸu açıklansa da, bu yiyecek kategorisi bir bütün olarak saÄŸlıksız. Bu nedenle, bağımsız bir bölümü hak ediyor. Sosisli sandviçler, ÅŸarküteri etleri, paketlenmiÅŸ sucuk ve daha fazlası, diyetinizden tamamen çıkarılmamışsa, mümkün olduÄŸunca kaçınılması gerekilen gıdalar arasında yer alıyor. “Dünya SaÄŸlık Örgütü, iÅŸlenmiÅŸ etleri 1. grup kanserojen olarak sınıflandırdı, yani kansere neden olduÄŸu biliniyor. Lago, “Ä°ÅŸlenmiÅŸ etler, taze ette bulunmayan kimyasallar içerir” diyor.
13
SOSÄ°S
“Ä°ÅŸlenmemiÅŸ Kırmızı ve Ä°ÅŸlenmiÅŸ Etler ve Koroner Arter Hastalığı Riski baÅŸlıklı [Güncel Ateroskleroz Raporlarında yayınlanan] bir araÅŸtırmaya göre, mevcut kanıtlar iÅŸlenmiÅŸ et tüketiminin koroner arter hastalığı insidansına etki ettiÄŸi saptanmıştır.
14
RAFÄ°NE KARBONHÄ°DRATLAR
Rafine karbonhidartlara beyaz ekmek, beyaz pirinç ve makarna, hamur iÅŸleri, pizza ve daha fazlası dahildir. Lago, “Rafine tahıl ürünlerinin vücudumuzda iltihaplanmayı teÅŸvik ettiÄŸi biliniyor, genellikle ÅŸeker oranı daha yüksek ve obezite ile de iliÅŸkili” dedi.
15
HÄ°DROJENE YAÄžLAR
Bu yaÄŸ kategorisi, birçok paketlenmiÅŸ gıda ve fast food ürününde yer alıyor. Beslenme uzmanı Paul, “HidrojenlenmiÅŸ yaÄŸların, nüfus araÅŸtırmalarında ölüm oranlarını arttırdığı kesin olarak gösterilmiÅŸtir. Fıstık ezmesi gibi birçok popüler tüketici ürünü markası hidrojene yaÄŸlar içerdiÄŸinden, tüketicilerin paketlenmiÅŸ gıda ürünlerinin üzerindeki içerik etiketini okumaları önemlidir” ifadelerinde bulunurken, bu yaÄŸlardan uzak durulması gerektiÄŸini vurguladı