Nohut, bitkisel proteinlerle doludur. 100 gramında 19 gram protein bulunur, bu da günlük ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 30'unu karşılar.Mineral deposu nohutta magnezyum, potasyum ve demir gibi önemli mineraller mevcuttur. Lif bakımından zengin olan nohut, kan şekerini dengeler, kabızlık sorununa iyi gelir ve kilo verme sürecini destekler.Gluten intoleransı olanlar için nohut, mükemmel bir alternatiftir.Kolesterol içermeyen nohut, aynı zamanda çoklu doymamış yağların da kaynağıdır, bu da kalp hastalığı riskini azaltır. Direkt kullanılamayan nohutun haşlanmasında bazı püf noktalarını bilmek, nohutun hem yumuşacık olmasını hem de kabuklarının atılmadan korunmasını sağlar.Nohut pişirme süreci, genellikle uzun sürer. Fakat sizi şaşırtacak pratik bir yöntemle nohutunuzu kısa sürede pişirebilirsiniz. Ya da klasik yolu tercih ederek bekleyebilirsiniz. Kısa yollu yöntemde nohutları iyice yıkayıp tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve nohutları 1 saat boyunca kaynatın.Kaynama süreci bittiğinde ocağın altını kapatın ve tencereye 1 kase buz ekleyin. Bu yöntemle nohutlarınızı hızla pişirebilir ve lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz. Eğer zamanınız varsa ve nohutunuzun daha otantik bir lezzetle pişmesini istiyorsanız, klasik yöntemi tercih edebilirsiniz.Pişireceğiniz nohut miktarını bol suyla yıkayın. Nohutları bir tencereye alın ve üzerine ılık su ekleyin. Kapağını kapatıp 1 gece bekletin. Ertesi gün nohutları, düdüklü tencerede yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu yöntemle nohutlarınız hem yumuşacık olacak hem de doğal lezzetini koruyacaktır. Uzmanlara göre haftada tüketilmesi gereken leblebi porsiyonu 2 ile 4 arasında olmalıdır. Haşlanmış ve konserve nohut seçerseniz porsiyon 150 gr'a ulaşabilir.Nohutlar hazırsa cam kavanozda ve tuzsuz olanları tercih etmenizde fayda var. Bununla birlikte, konserve nohutlar, kurutulmuş olanlarla aynı özellikleri korur, ancak daha az kaloriye sahiptir. Aslında 100 gr nohut konservesinde yaklaşık 100 kalori bulunurken 100 gr kuru nohutta 357 kalori vardır.