YÖK'ten bu seneden itibaren ilgili puan türleri için sınav puanı hesaplanmış olan bütün adaylar için ortaöğretim başarı puanı da eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacağı açıklandı.
Üniversiteye yerleşirken merkezi sınav başarısı ile birlikte sınava giren adayın 4 yıllık ortaöğretim başarısı da göz önünde bulundurulur. Okul başarı puanları ise sınav ham puanlarının üzerine eklenerek adayın tercih yaparken de kullanacağı yerleştirme puanları hesaplanır.
Öğrencilerin yerleştirme puanı hesaplanırken 50 ila 100 arasındaki diploma notunun % 60’ı ortaöğretim başarı puanını gösterir. Örneğin; okuldaki diploma notu 100 puan olan bir öğrencinin OBP’si ise 60 olarak hesaplanır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminde, adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan Orta Öğretim Başarı Puanları iki aşamada hesaplanır.
1. aşama: ÖSYS’ye başvurmuş olan her aday için, adayın diploma notu ve okulu bitirme şekli dikkate alınır. Aynı zamanda Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) olarak bilinen bir puan türü hesaplanır.
2. aşama: Üniversite adaylarının OBP’leri mezun oldukları okulların ÖSS başarıları ile de doğru orantılıdır. Aynı zamanda her aday için Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlıklı da olmak üzere toplam 3 Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP-SAY, AOBP-SÖZ ve AOBP-EA) puanları hesaplanır.
Her aday için hesaplanan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılır ve sınav puanlarına da eklenir. Bu sayede adayların yerleştirme puanları da hesaplanmış olur.