Vücudun en karmaşık eklemi olan omzun, altı yönde hareket imkanı vermesi nedeniyle sakatlanmalara son derece açık olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet İnanır, özellikle 40 yaş üstü, ayakta dik duran, kolunu omuz seviyesinde ya da üzerinde tutarak çalışan kişilerde Omuz sıkışma sendromu görülebileceğini söyledi.
Kalp hastalığı, akciğer hastalığı, tüberküloz, akciğer tümörleri, şeker hastalığı, boyun hastalıkları ve kolun uzun süreli hareketsizliğinin de omuz ağrısına neden olabileceğini bildiren Doç Dr. İnanır, bu duruma donuk omuz olarak adlandırıldığını kaydetti.
Tanı ve tedavi
Omuz ağrılarında teşhis için röntgen, tomografi, MR ve ultrasonografi tetkiklerinin yeterli olduğunu söyleyen Doç Dr. İnanır, "Omuz ağrısı tedavisi nedene yönelik yapılmalıdır. Omuz ağrısını tetikleyen nedenler gözden geçirilmeli ve nedeni ortadan kaldırılmalıdır. Bu aşamada fizik tedavi uygulamaları son derece önemli yer tutar. Eklem hareket açıklığını ve kas gücünü artırmaya yönelik egzersiz uygulamaları genelde fizik tedavi uygulamaları ile beraber kullanılmaktadır Omuz kalsifik tendinitinde ESWT şok dalga tedavisi uygulanabilir. Omuz tendon yırtıklarında, artrozlarda ise PRP, CGF-CD34, karın yağından kök hücre uygulamaları, proloterapi, nöralterapi, hacamat, sülük tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Omuz kireçlenmelerinde ise omuzdan sodyum hyalurinat yapılabilir" ifadelerini kullandı.