Hilal Gülden Boğazkesen - Posta.com.tr / Osmanlı mutfağının malzemeleri ve tarifleri, sağlıklı ve besleyici özellikleriyle dikkat çekiyor. Bugün bile birçok Osmanlı dönemi yemeği, geleneksel restoranlarda ve evlerde popülerliğini koruyor. İşte o lezzetli yemekler ve tarifleri! Malzemeler:5 kg kemer patlıcanıYarım limonun suyu250 gr çarliston biber300 gr süzme yoğurt4 diş sarımsakYarım demet maydanoz100 gr tereyağı1 çay kaşığı pul biber3 domatesTuzYAPILIŞI:Patlıcanları, domatesleri ve çarliston biberleri közleyin.Soğuyunca patlıcanları soyup ince ince doğrayın.Limon suyu ve tuzu cam bir kaba alıp karıştırın. Közlenmiş patlıcanları ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.Domates ve biberleri zar şeklinde doğrayıp patlıcanlara ilave edin.Sarımsakları soyup ezin.Yoğurdu bir kaseye alıp sarımsakları ekleyin ve karıştırın.Sarımsaklı yoğurdu patlıcanlı karışıma ilave edip tahta kaşıkla zedelemeden karıştırın.Maydanozları temizleyip ince ince kıyın.Tereyağını bir tavaya alıp eritin ve üzerine pul biberi ekleyip kavurun.Yoğurtlu patlıcan karışımını servis tabağına alın.Üzerine biberli yağı gezdirerek dökün. Kıyılmış maydanozla süsleyin. Malzemeler:1 su bardağı Jasmine pirinç30 gram tereyağı200 gram kuşbaşı dana eti5 su bardağı su2 havuçYarım çay bardağı kuş üzümüYarım çay bardağı dolmalık fıstıkYarım çay kaşığı zencefil ve tarçınTuzYAPILIŞI:Pirinci bol suyla yıkayın. Ilık tuzlu suda 20 dakika bekletip suyunu süzün.Tereyağını tencerede eritin. Etleri ilave edip hafifçe kavurun.1 su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte etleri iyice pişirin.Pirinci 2 su bardağı suyla birlikte etlere ekleyin.Jülyen doğranmış havuç, fıstık ve üzümü ilave edin. Baharat ve tuzu ekleyin.Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.20 dakika demlendirin. Sıcak servis yapın. Malzemeler:1 su bardağı pirinç1 büyük soğan, doğranmış2 yemek kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı biber salçasıYarım çay bardağı zeytinyağı1 çay bardağı vişne suyuTuz, karabiberYarım demet maydanoz, doğranmışYarım demet taze nane, doğranmışYarım limon suyuTaze vişne yaprakları (veya taze asma yaprakları)YAPILIŞI:Pirinci yıkayın ve süzün.Bir tencerede zeytinyağını kızdırın. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.Salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.Pirinci ekleyip birkaç dakika daha kavurun.Vişne suyunu ve tuzu ekleyin, karıştırın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin.Ocaktan aldıktan sonra doğranmış maydanoz, nane ve limon suyunu ekleyip karıştırın.Yaprakları hazırlayın. Eğer vişne yaprağı kullanıyorsanız, saplarını kesin ve sıcak suda birkaç dakika bekletin. Asma yaprağı kullanıyorsanız tuzlu suda bekletip yıkayın.Yaprakların içine hazırladığınız iç malzemeden koyun ve sarın.Tencerenin dibine yaprakları sıkıca dizin. Üzerlerine bir tabak koyun ki sarmalar dağılmasın.Üzerine su ilave edin, hafifçe tuz serpin ve orta ateşte pişirin.Pişen sarmaları servis tabağına alıp sıcak ya da soğuk olarak servis yapın. Malzemeler:500 gram kuşbaşı tavuk eti2 su bardağı badem2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ1 büyük soğan, rendelenmiş veya doğranmış2 yemek kaşığı un1 su bardağı tavuk suyu veya su1 su bardağı süt veya kremaYarım limonun suyuTuzKarabiberYAPILIŞI:Bademleri kaynar suya koyun ve kabuklarını soyun. Ardından bir tencerede tuzlu su ekleyip bademleri 10 dakika kadar haşlayın. Süzün ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bademlerin kabuklarını soyun.Tavuk etlerini tencereye alın ve suyunu salıp çekene kadar pişirin.Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve rendelenmiş veya doğranmış soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.Soğanların üzerine unu ekleyip kavurun ve hafif pembeleşinceye kadar karıştırın.Tavuk suyunu veya suyu ve ardından sütü veya kremayı ekleyin. Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.Koyulaşan sostan biraz ayırın ve tavukların üzerine dökün. Kalan sosun içine limon suyunu ekleyin ve karıştırın.Haşlanmış bademleri tavukların üzerine ekleyin ve kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin.Son olarak tuz ve karabiberi ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın.Sıcak olarak servis yapın.Mahmudiye, genellikle pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile servis edilir. Üzerine dilediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz. Afiyet olsun! Malzemeler:4 adet patlıcan300 gram kıyma (dana veya kuzu)2 adet orta boy domates2 adet yeşil biber2 adet orta boy soğan3 diş sarımsak1 yemek kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı biber salçasıYarım su bardağı sıvı yağTuzKarabiberKimyon (isteğe bağlı)Maydanoz (servis için)YAPILIŞI:Patlıcanları alacalı şekilde soyun. Uzunlamasına 2 ya da 3 dilim açın ancak alt kısmını tamamen kesmeyin, birleşik olarak bırakın.Bir tavada ya da ızgarada patlıcanları kızartın. Eğer kızartma yapmayı tercih etmiyorsanız, patlıcanları fırında da pişirebilirsiniz. Pişen patlıcanları bir kenara alın.Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Küp doğranmış soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.Soğanların üzerine kıymayı ekleyin ve suyunu bırakıp çekene kadar kavurun.Kavrulan kıymaya doğranmış yeşil biberleri ve rendelenmiş sarımsakları ekleyin. Birkaç dakika daha kavurun.Ardından domates salçası ve biber salçasını ekleyin, karıştırın.Domatesleri küp küp doğrayın ve kıymalı harca ekleyin. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak kimyonu ekleyin. Karıştırın ve birkaç dakika daha pişirin.Patlıcanları içine kıymalı harçtan doldurun.Tencereye veya fırın kabına dizin. Üzerlerine bir miktar su ekleyin ve kısık ateşte veya 180 derece önceden ısıtılmış fırında, patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin.Pişen karnıyarıkları servis tabağına alın, üzerlerine doğranmış maydanoz serpin ve sıcak olarak servis yapın.Karnıyarık genellikle pilav veya cacık ile servis edilir. Afiyet olsun!