RAMAZANDA ORUÇ AÇARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ? İFTAR MENÜSÜ NASIL OLMALI?
Uzman Diyetisyen Merve Öz, iftar menülerinin hafif ve doyurucu besinlerden oluşturulmasını, sofrada mutlaka çorbaya, salataya ve yoğurt veya kefir gibi süt ürünlerine yer verilmesi gerektiğini söylüyor. Yoğurt ve kefir içeriğinde bulunan probiyotikler sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor, bağırsak florasını düzenliyor. Ayrıca ramazan ayında sıkça karşılaşılan kabızlık probleminin giderilmesine de yardımcı oluyor.
İftarda hemen ana yemeğe yönelmeyin: İftarda orucunuzu çorba ile açın. Çorbadan sonra hemen ana öğüne geçmeyin. 15 dakika ara verdikten sonra ana yemeğinizi yiyebilirsiniz.
İftar sofrasına salatasız oturmayın: Salata mide hacmini doldurarak kalorili yiyeceklerden çok yemeyi engelleyebiliyor. Ayrıca salatadan alınacak lif bağırsak tembelliğinizi rahatlatacaktır.
Fazla yağlı beslenmeyin: İftarda kızartma ve hamur işi tüketilmemeye çalışın. Uzun süre açlıktan sonra yenilen yağlı yiyecekler sindirim güçlüğüne ve mide rahatsızlığına neden olabilir.
Pilav ve makarna yerine ekmek yiyin ancak türüne dikkat edin: En kaliteli karbonhidrat ekmektir. İftarda pilav, makarna ve bulgur pilavı yerine ekmek tüketin. Tam buğday ekmeği gibi kaliteli ekmekler hem doygunluğu artıracak hem de kan şekerinde ani artışlara neden olmayacağı için daha sağlıklıdır.
Pide tüketimine dikkat edin: Ramazanda en çok tüketilen ürünlerin başında pide geliyor. Pide beyaz undan yapılma bir ekmek türü olduğundan, kan şekerinde ani artışa neden olur. Ayrıca lezzeti nedeni ile sınırlar koymak zor olduğundan, pide yerine ekmek tüketin. Fakat tüketeceğiniz ekmek tam buğday, siyez, tam tahıllı, çavdar ekmeği olmalı. Kansızlık problemi yaşanmıyorsa kepek ekmeği de tüketilebilir.
İftarla sahur arasında bol su için: Oruçlu geçen süre uzadıkça vücudumuz da susuz kalır. Bunu önlemenin yolu ise iftarla sahur arasında 10-12 bardak su tüketmektir. İhtiyaç duyulan su miktarını, yaklaşık kilo başına 30 ml olarak hesaplamak mümkün. Örneğin 60 kilo olan biri için 60 x 30 ml = 1800 ml suya ihtiyacı var.