Ramazan ayında uzun süre aç kalınması ve gün içinde sıvı tüketilememesi kötü ağız kokusunun oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Sosyal yaşamı da olumsuz etkileyen kötü ağız kokusu için birkaç püf noktasına dikkat etmek yeterli. Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Dt. Aslı Tapan, ramazan ayında ağız kokusunu önlemenin yolları hakkında bilgi verdi: Halitozis yani halk arasında bilinen adıyla kötü ağız kokusu sorununu, toplumda her 4 kişiden 1'i yaşıyor. Sosyal hayatta ciddi sorunlara yol açan ağız kokusu, diş çürüğü ve diş eti problemlerinden sonra en sık diş doktoruna gitme nedenleri arasında yer alıyor. Kötü ağız kokusunun en büyük nedeni, dişlerdeki ve ağız boşluğundaki bakterilerin artıkları olan sülfürlü birleşiklerden kaynaklanıyor. Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk ağız kokusunu artırabilirken sindirim sistemi, sinüzit, bademcik, farenjit veya ciğerlerdeki rahatsızlıkların belirtisi olarak da kötü ağız kokusu ortaya çıkabiliyor. Oruç tutulurken beslenme düzeninin tamamen değişmesi, uzun süre aç ve susuz kalınmasına neden oluyor. Aç kalınan sürenin uzunluğuna bağlı olarak ağızda kolayca çoğalma ortamı bulan bakteriler, diş çürüklerini artırabilirken kötü kokuya da neden olabiliyor. Özellikle sahurdan sonra gerekli diş temizliğinin yapılması bakteri oluşumunu azaltıyor.Yemeklerden hemen sonra dış fırçalamak yerine en az 1 saat sonra dişlerin fırçalanması ağız kokusuna neden olan bakteri oluşumunu azaltırken dişlerin daha az yıpranmasını sağlıyor. Eksiksiz bir ağız bakımı için dişlerin fırçalanmasıyla yetinilmeyip arayüz fırçaları ya da diş ipi kullanılması da gerekiyor. Koku ağızdan kaynaklanıyorsa diş eti hastalıkları, diş çürüğü ağızdaki eski dolgu ve kaplamalar kontrol edilmeli. Farklı rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilen kötü ağız kokusu, ağız içi tükürük akımının azalmasına neden olan stres kaynaklı da yaşanabilir. Ağız kuruluğuna neden olan baharatlı yiyecekler kötü ağız kokusunu artırabiliyor. Ayrıca bu besinler, terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldığından kötü ağız kokusuna neden olabiliyor. Ramazan ayı boyunca lifli bitkisel ürünlerin tercih edilmesi tükürük akımını hızlandıracağı için ağız içi temizliği bakımından önemli. Sahurda genellikle tercih edilen çay, kahve gibi içecekler ve baharatlı yiyecekler ağız kuruluğunu artırıyor. Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları ile meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesi ağızdaki tükürük akımını hızlandırıyor. Süt ürünleri çoğunlukla ağız kokusuna yol açabiliyor. Tok tuttuğu için sahur sofralarında tercih edilen peynir ve yumurta tüketimi de ağız kokusu sorununu tetikleyen etkenlerden. Öğünlerde pırasa, domates, kereviz gibi su içeriği bol sebzeleri tercih etmek, ağız kokusunu azalmasına yardımcı oluyor. Ağız kuruluğu kokunun artmasına neden oluyor. Gün içinde ağzı su ile çalkalamak kötü kokuyu azaltıyor. Enerji içeceklerinden uzak durulmalı.