Karadeniz Ereğli’de kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün bir çeşit olarak üretilen Osmanlı çileğinin yaygınlaştırılması çalışmaları sürüyor. Her yıl Mayıs ayında hasat edilen çilek, rengi ve aromasıyla tarlada alıcı buluyor. Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, kilosu 400 liradan satılan çileğe yurt dışından da yoğun talep olduğunu anlattı. Üçköy'de kurum ve kuruluşların destekleriyle beş dönüm araziye kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi’yle birlikte üründe artış yaşandığını aktaran Çetinkaya, bu yıl 4 ton çilek hasat etmeyi hedeflediklerini aktardı. Çetinkaya, “Mayıs ayının ilk haftasındayız daha önceki dönemlerde bu kadar olgunlaşmamıştı. Yaptığımız çalışmalar artık kendini göstermeye başladı. Bölgemizde üretim geçtiğimiz yıllara nazaran en az ikiye katlandı. Çevredeki üretim sayısı hızla artıyor. Burada yapılan çalışmalar, halkın bilgilendirilmesi, Osmanlı çileğinin yeniden anlaşılmış olması bunda büyük etken. Dolayısıyla Osmanlı çileği için insanlar yeniden üretime başladılar. Ereğli Kaymakamlığımız, Osmanlı çileği ile ilgili çilek üreticileri kursları açmaya başladı. Bu da son derece önemli bir adım. Osmanlı çileğinin gelişimini sağlayabilmek için bu yıl kararlar aldık. Aldığımız karar da ürünün belli bir miktarını az da olsa ilçe halkına tattırmak için manav, pazarlara küçük ambalajlarla indirmeyi düşünüyoruz. Ereğli'de yaşayan insanlar daha fazla Osmanlı çileğine yabancı kalmasın, bu lezzete kavuşsun” ifadelerine yer verdi. Çileğin sağlığa pek çok faydası vardır. İşte bazıları:Çilek, antioksidan bakımından zengindir. Bu antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler ve genel sağlığı destekler. Çilek, C vitamini açısından zengindir. Bu, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, cilt sağlığının korunmasına ve demir emilimini artırmaya yardımcı olur. Kalorisi düşük olan bir meyve olması, çileği kilo kontrolüne yardımcı olurken sağlıklı bir atıştırmalık veya tatlı alternatifi haline getirir. Çileğin düşük glisemik indeksi, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Araştırmalar, çilek tüketiminin kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve kalp sağlığını iyileştirebileceğini göstermektedir.Lif açısından zengin olan çilek, sindirim sistemi sağlığını destekler ve kabızlık riskini azaltır. Çilekte bulunan antioksidanlar, göz sağlığını koruyabilir ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltabilir.Çilek, vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir ve inflamatuar durumlarla mücadele edebilir.Çilekte bulunan K vitamini, kemik sağlığını korur ve kemik yoğunluğunu artırabilir. Bazı çalışmalar, çilek tüketiminin stres seviyelerini azaltabileceğini ve zihinsel sağlığı destekleyebileceğini göstermektedir.Tüm bu faydalar göz önüne alındığında, çileği düzenli olarak beslenme programınıza eklemek sağlığınızı desteklemenin lezzetli bir yolu olabilir!