Aslında Ghee yağı, tereyağının, içinde doğal olarak bulunan süt proteini kazein ve süt şekeri laktozdan arındırılmış hali olarak karşımıza çıkıyor. Arındırılmış tereyağı olarak geçen ghee yağı eski Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Hatta Hintliler bu yağı zaman zaman kutsal kabul etmiş dini ritüellerinde kullanmışlardır. Ghee yağını yapmak ise çok çok kolay. 1 kilogram tereyağından 900 gram kadar Ghee yağı elde etmek mümkün. Peki Ghee yağının faydaları nelerdir? Ghee yağı nasıl yapılır ve kullanılır? İşte merak edilenler... Tereyağına kıyasla daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilen ghee, yararlı yağ asitleri, A, D, E ve K2 vitaminleri yönünden zengindir. Ghee doğal ve güçlü bir enerji kaynağıdır. Başta sporcular olmak üzere gün içinde daha fazla bedensel enerjiye ihtiyaç duyan herkes sade yağdan faydalanabilir. Bağırsak duvarını koruma işlevine sahip bütirik asit içeriğinden dolayı sade yağ, bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. Mide asidi salgı miktarını dengeleyerek sindirimi düzenler. İçeriğinde bulunan güçlü antioksidanlar sebebiyle düzenli ghee tüketimi, kalp hastalıkları ve birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir. Serbest radikal oluşumunu engelleyerek yaşlanma belirtilerini geciktirir Artık yapılan araştırmalar depresyon ve ruhsal çöküntülerin yediklerimizle doğrudan alakalı olduğunu göstermektedir. Ghee yağındaki faydaları yağ asitleri ve bilşenler vücudun mutluluk seviyesini artırır. Gerçek yağ oranı ne kadar yüksekse yağın yemeklere kattığı lezzet de o derece artar. Bu nedenle margarine göre tereyağı ile yapılan yemekler çok daha lezzetlidir.Çünkü margarinlerdeki yağ oranı %60’tır. Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80’in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır.Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99’dur.Evet, ismiyle müsemma sade yani saf yağ. Bu yüzden de onun için en lezzetli yemeklerin şahı denilebilir. Son dönemlerde tereyağı aroması ve sade yağ aroması gıdalarda kokuyu ve tadı güçlendirmek için kullanılabilmektedir ancak bu aromaların içeriğine dair tartışmalar sürmektedir. Yapımı aslında oldukça basittir. Ne yoğurt gibi uzun süre mayalanması beklenir, ne de tereyağı gibi uzun süre yayıkta çalkalanması gerekir.Sade yağ yapımı için öncelikle yarım ya da 1 kiloluk bir tereyağına ihtiyaç vardır. Alınan bir kilo tereyağı kısık ateşte derince bir kapta eritilir.Tereyağı eriyip kaynadıkça tortular dibe çökmeye başlar.Üst kısmı ise köpük köpük olacaktır.Sade yağ yaparken çıkan köpük özenle ayrıştırılmalıdır. Oluşan köpükler süzgeç ya da kaşık yardımıyla belirli aralıklarla alınır.Köpüklenme bitene kadar devam edilir.1 saat kadar bir süre sonra su tamamen buharlaşır ve tortular dibe çöker. Oluşan köpükler süzgeç ya da kaşık yardımıyla belirli aralıklarla alınır.Köpüklenme bitene kadar devam edilir.1 saat kadar bir süre sonra su tamamen buharlaşır ve tortular dibe çöker.