Osmanlı mutfağında baharatlar hem hastalıklara ÅŸifa hem de lezzet olarak kullanılmış. Osmanlı mutfağında pilavlarda bile sık kullanılan baharatların faydalarını bir araya getirdik. Pilavlarda sık tercih edilen zerdeçal sindirim sistemine iyi gelir ve iltihaplarla savaşır. Hem kokusuyla hem de tadıyla meÅŸhur olan tarçın Osmanlı mutfağında yemeklerin ve tatlıların vazgeçilmeziydi. Kilo vermeyi kolaylaÅŸtıran tarçın enfeksiyondan korur. Osmanlı mutfağında birçok yemekten eksik olmayan karabiber sindirimi kolaylaÅŸtırır ve hastalıkların hafif geçirilmesinde etkilidir. Günde 1 çay kaşığı karabiber tüketilmesi önerilir. Pilavlarda sık kullanılan safran hafızaya ve depresyona iyi gelir. Åžerbetlerde ve pilavlarda kullanılan karanfilin aÄŸrı azaltıcı etkisi vardır. Ağızdaki kötü kokuyu engeller.