Osmanlı döneminden günümüze kadar hem lezzeti hem de görseliyle hafızalara kazınan 100 farklı yemek... Jülyen doğranmış etler, kıtır yufkaların üzerinde lezzet şöleni yaşatıyor. Kuzu etli, yumurtalı lezzet ve şifa dolu bir çorba. Günümüzde vişne kullanılmadan yapılsa da Osmanlı mutfağında genellikle vişneli olarak tercih ediliyordu. Kızartılan hamsiler sirke ve sarımsak sosuyla servis ediliyordu. Enginarın çiçek kısmını kullanarak pişireceğiniz bol aromalı ve enfes bir lezzet. Un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan mantı benzeri bir yemektir. Tahin ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış nohut ezmesi. Dibi tutturularak yapılan sütlü tatlı. Koyun eti, soğan pekmez ile sarımsak limon ve kabak ile lezzet buluyor. İçinde küçük küçük kesilmiş patlıcan, kabak, kıyma bulunan, görüntüsü baklavayı andıran lezzetli börek. Kuzu eti, tereyağı, un ve sakızla yapılan nefis pilav. Yoğurt ve tavuk suyu ile hazırlanan çorba, ilave edilen un ile kıvamı artırılıyordu. Güneydoğu mutfağında sıklıkla tüketilen tariflerden birisi. Lezzeti adında gizli. Tarçın, karanfil ve kayısı ile lezzetlendirilmiş, Rezaki üzümlü ve bademli piliç yahnisi. Patlıcan ve kıymanın eşsiz uyumu. Una bulanmış ciğerler kimyon ve karabiber ile kızartılıyor üstüne limon sıkılarak servis ediliyordu. Kuzu paçasıyla hazırlanır. Sadece düğünlerin değil tüm davetlerin vazgeçilmezi. Kavunun içini doldurarak yapılan şahane lezzet. Yoğurt, sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlanmış, közlenmiş patlıcan ve biberle hazırlanır. Tokat yöresinde sıklıkla yapılan bir lezzet. Haşlanmış tavuğun üstüne soğan suyu ile seyreltilmiş yoğurt sürülerek kızartılır, maydanozla servis edilir. Kavrulmuş un hamur haline gelince ateşten alınır ve yumurtalar yedirilir. Küçük parçalara ayrılan yumurtalı hamur fırında pişirilir üstüne kıyma ya da peynir ile servis edilir. Şalgamı bir de kızartarak deneyin. Dana veya kuzu paçası nohut ve bol soğanla pişirilerek servis ediliyor Kuş üzümlü, çam fıstıklı ve tarçınlı nohut ezmesi. Sotelenmiş soğan, tereyağı, çemeni ayrılmış pastırma ve birkaç damla sirkenin yarattığı mucize lezzet. Çamfıstığı, soğan, pirinç ve kıymayla doldurulmuş balkabağı. Güllaç hamuru gibi ama çok daha farklısı. Zeytinyağlıların kralı. Lor maydanoz yumurta ve tereyağının lezzeti bir arada. En altta et suyu ile ıslanmış pideler ortada ızgarada pişirilmiş et ve sarımsaklı yoğurt. Kıymanın içinde pirinç çok ayrı bir lezzet. Lezzeti asırlardır dillere destan. Dana etiyle yapılan en lezzetli yahni. Özellikle et yemeklerine çok yakışıyor. Peynirin en lezzetli hali. En az kabak mücveri kadar lezzetli. Boğazın levrekleri keşkeklik buğday ve sirke ile pişiriliyor üzerine nane ve maydanoz serpilerek servis ediliyordu. Hurma büyüklüğünde pişirilen köfteler kakule ve tarçın ile lezzetlendiriliyor. Kuzu kıyması anason, kimyon, soğan ve bulgur ile lezzetlendiriliyor. Sarımsak, kereviz ve domatesle pişirilen içinde et olmayan nadir yemeklerden biri. İster peynirli, ister kıymalı ya da sade olarak tercih edebileceğiniz şahane bir lezzet. Haşlanmış suda pişirilmiş yumurta tereyağlı karabiberli sos ile hazırlanıyor. Helvaların en lezzetlisi. Kestaneli, yoğurtlu ve baharatlı kuru meyve çorbası. Kuzu eti defne ve soğanın müthiş bileşimi. Tereyağ da kızartılan işkembe nohut ve soğanla bir araya getiriliyor. Bildiğiniz bütün mücverleri unutun. Kuzu eti, yumurta, un ve maydanozun şekil bulmuş hali. Ekmeğin ekşili hali. Et suyunda pişirilen kuzu ciğeri tereyağı ile pişirilip, yumurta ve un ile taçlandırılıyor. Bu çorbaya nane ve maydanoz çok yakışır. Yapmak biraz zor olsa da her lokmasına değer. Tarçın kakule ve anason ile terbiye edilmiş kuzu eti ile pişirilen pilav, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Kuzu kol ve tavuğun muhteşem uyumu. Elmayı dolduran bulgur, kereviz sapı ve soğan. Uskumru balığını pirinçle doldurup yapılıyor. Asıl klasik mücver. Körpe ıspanağın üzerine terbiyeli kıyma. Tiftik tavuk parçaları ve sütün muhteşem lezzeti. Bol sirke ve sarımsak ile içildiğinde tam bir şifa deposu. Soğan yenibahar ve karabiber ile terbiye edilen kuzu eti ızgarada pişirilerek servis ediliyor. Her ısırıkta ağızdan damlayan şerbetler. Sarımsaklı, tereyağlı ve bol lezzetli. Limonun içine dizilmiş bamyalarla görsel şölen. Hem doyurucu hem de hastayı yatağından kaldıracak kadar güçlü. Ciğerin en çok sevilen hali. Kuzu ciğeri ve kuzu etinin bir araya getirilerek hazırlanan yahni tam bir lezzet bombası. İsmi pilav ama içinde pirinç yok. Bulgur ve mercimekle hazırlanan reyhan ile lezzetlendirilen bir klasik. Kapaklı bir güvecin en alt katına limon, sonra sırasıyla et, soğan, bamya, patlıcan, kabak ve domates, sarımsak konularak pişirilen Çömlek Kebabı anason ve karabiberle tatlandırılıyor. Patlıcan, bakla, kış kabağı veya kenger kullanılarak yapılan etli sulu yemek. Önce ızgarada pişirilen tavuk ciğerleri bir de tereyağı ve baharatlarla tavaya atılıp hazırlanıyor. Bir yiyen bir daha vazgeçemiyor. Püre haline getirilmiş nohut, piliç suyunda pişiriliyor. Soğan, karabiber ve tuz ile terbiye edilen et şişe geçirip üstüne iç yağı sarılarak pişiriliyor. Tereyağında kızartılmış gerdan eti soğan ve pekmezle lezzetlendiriliyor. Tam bir şifa deposu. Fırında tandır usulü pişirilmiş süt oğlak kebabı. İç pilavla ile servis edilirdi. Tuz ve soğan ile ovularak terbiye edilen tavuk, önce ızgarada ardından, biber soğan ve maydanozla tencerede haşlanarak ikinci kez pişirilir. Kuzu kellesi ile hazırlanan pilav sakız ile aromalandırılırdı. Günümüzde ayran aşı olarak da biliniyor. Kuzu eti ve nohuttun bir arada pişirildiği bu yahni tören yemekleri arasındaydı. Doğranmış tandır ekmeği üzerine soğanlı kavurma ve sulandırılarak ayran haline getirilmiş kurut eklenerek yapılır. Kesme helva gibi ama daha ıslağı. Kuzu etinden köfte ve havuçlu, kişniş, tarçın, zencefil ve nar ekşisi ile tatlandırılmış tencere yemeği. Bugün sade oalrak yapılan midye tava, Osmanlı mutfağında sirke ve yumurta kullanılarak yapılıyordu. Genellikle zengin sofralarında yapılır, peynir ve hindistan cevizi ile taçlandırılır. Soğan ve tuz ile terbiye edilen ciğer zeytinyağında kızartılarak servis edilirdi. Fasulyeler önce una bulanır daha sonrada kızartılır. Limonlusu da portakallısı da sıklıkla tercih ediliyor. İşkembeyi bol tereyağında kızartarak yapılıyor. İçi istediğiniz malzemelerle doldurulan hamurişi. Yumurtaya batırılan beyin unlanarak kızartılarak servis edilirdi. Kaynıyarık gibi ama etsiz hali. Ne mutlu bize ki günümüzde hala devam eden bir lezzet. Pekmeze doyacaksınız. Et suyu ile pişer ve üzerine kuzu eti didiklenerek servis edilir. Dövülmüş buğday ya da bulgur ile hazırlanan şahane lezzet. Sütlaç gibi ama biraz daha hafifi.