Osmanlı döneminin en popüler besinlerinden biri olan küflü peynir, zamanında askerlere zinde kalmaları için yediriliyordu. Ancak küflü peynirin sağladığı faydalar yalnızca bununla bitmiyor. Kılıç yaralarını tedavi ettiği düşünülen küflü peynir, savaşlardan önce askerlere bağışıklığı güçlendirmesi ve olası hastalıkları önlemesi için yedirilirdi. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı güçlü bir kalkana dönüşen küflü peynir, doğal bir antibiyotik niteliğinde. Küflü peynirin güçlü antibiyotik etkisi günümüzde pek fazla bilinmese de döneminin en popüler şifası olarak nitelendiriliyor. Osmanlı döneminde küflü peynirin hazırlama aşaması da bir o kadar özenle yapılıyordu. Süt ve mayadan oluşan bu peynir, üretilirken önce tulumlara basılıyor. Ardından özel odalarda küflendirme işlemine geçiliyor. Yeşillenmeye başlaması ise tüketime hazır olduğu anlamına geliyor. Yaklaşık 6 aylık bir üretim süreci olduğunu söyleyebiliriz. Halk arasında 'yeşil peynir' olarak bilinen küflü peynir tüketimi kemik ve diş sağlığı için uzmanlar tarafından da öneriliyor. Küflü peynirin faydalarından yararlanmak isteyenler salata ve makarna soslarına ekleyerek tüketebilir. Tüm hastalıklara karşı bir direnç oluşturduğu söylenen bu peynir, bağırsak floralarını güçlendirerek daha sağlıklı bir vücut sistemine sahip olmanızı sağlar. Bağışıklığı güçlendiren etkili yanlarının dışında özellikle kemik problemlerine iyi geldiği belirtiliyor. Kemik çatlaması, kırılması gibi sorunları önlemek için küflü peyniri düzenli bir şekilde tüketmeye başlayabilirsiniz. Küflü peynir tüketmeden önce yapılış koşullarına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Hijyenik olduğundan emin olduğunuz küflü peynirleri tercih etmek hem lezzet hem de sağlık açısından çok daha faydalı olacaktır. Peynir, sağlığa bir dizi fayda sağlayabilen besleyici bir gıdadır. Ancak, bu faydalar peynirin türüne, içeriğine ve tüketim miktarına bağlı olarak değişebilir. İşte peynirin sağlığa olan olumlu etkilerinden bazıları: Peynir, vücut için önemli olan yüksek kaliteli protein sağlar. Protein, kas sağlığını destekleyerek, enerji düzeylerini artırarak ve dokuların onarılmasına yardımcı olarak genel sağlığı destekler. Peynir, kalsiyum, fosfor, selenyum ve çinko gibi önemli mineralleri içerir. Bu mineraller, kemik sağlığını, diş sağlığını ve vücut fonksiyonlarını desteklemede önemli bir rol oynar. Özellikle hayvansal kaynaklı peynirler, vücut için önemli olan B12 vitamini açısından zengindir. B12 vitamini, sinir sistemi sağlığını korumak, kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkıda bulunmak ve enerji seviyelerini dengelemek açısından kritiktir. Fermente edilmiş peynirler, probiyotik bakteriler içerebilir. Probiyotikler, sindirim sistemi sağlığını iyileştirmek ve bağışıklık sistemini desteklemek için yararlı olabilir. Peynir, vücut için gerekli olan sağlıklı yağları içerir. Özellikle az yağlı veya az tuzlu çeşitleri tercih edildiğinde, dengeli bir diyetin bir parçası olarak enerji sağlayabilir.