Öve öve bitirilemeyen bir yöntem: Aralıklı oruç neden bu kadar popüler?

Aralıklı oruç diyeti nedir? Bir başka soru, aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır? Çevrenizde kilo vermeye çalışan insanlar varsa en az bir kez bu diyeti duymuşsunuzdur. Hepsinden önemlisi biz aralıklı oruç diyetinin neden bu kadar popüler olduğunu merak ediyoruz. Bir anda tüm beslenme uzmanları danışanlarına aralıklı oruç diyeti listesi vermeye başladı. Aralıklı oruç diyeti yapmak çok mu kolay yoksa? Yani belki de aralıklı oruç diyeti yorumlarının merak edilmesi bundan kaynaklanıyordur. Eğer aralıklı oruç diyetine başlamak istiyor ancak motive olamıyorsanız bir okuyun deriz.

Aralıklı oruç diyeti nedir?
Günün belirli zamanlarında yiyip belirli bir zaman diliminde ise aç kalmayı hedefler. Geleneksel oruçtan farkı, aç kaldığınız zaman dilimlerinde su, çay, soda gibi içecekleri tüketebiliyor oluşunuzdur. Aralıklı oruç diyetinin birçok çeşidi vardır: 8 saat yiyip 16 saat aç kalınan, 6 saat yiyip 18 saat aç kalınan ya da 4 saat yiyip 20 saat aç kalınan gibi… bir başka deyişle, aralıklı oruç kilo verme sistemi, saatlerini kendimizin belirleyebildiği bir yöntemdir. Mesela 16/8 yöntemini seçtiniz diyelim; yemek yiyeceğiniz 8 saatlik dilimin gündüz, öğlen ya da akşam mı olacağını siz belirleyebiliyorsunuz.

Aralıklı oruç diyeti neden bu kadar popüler oldu?
Diğer sağlık sorunlarını iyileştirir
Uluslararası obezite dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bir çalışmada genç kilolu kadınlarda aralıklı oruç ve sürekli enerji kısıtlamasının kilo kaybı ve çeşitli sağlık sorunları (meme kanseri, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar dahil olmak üzere) üzerindeki etkileri araştırılmış, aralıklı orucun; kilo kaybını, insülin duyarlılığını ve diğer sağlık sorunlarını iyileştirmek için sürekli kısıtlama kadar etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Olay ne kadar yediğiniz değil, ne zaman yediğinizdir
Aralıklı oruç diyeti, bilinçli olarak daha az yemeye çalışmadan kalorileri sınırlandırmanın mümkün olduğu bir yoludur. Bu şekilde daha az atıştırmalık tüketerek, daha fazla kilo kaybı sağlanmış olur. Bu diyetle kilo verilmesi için sağlıklı beslenmeyi ve kalori açığını korumak gerekir.

İnsanlar aç kalmaya eski çağlardan beri alışık
Oruç tutmak, tarih boyunca dini, kültürel ya da ruhsal sebeplerle dünyanın birçok yerinde uygulandı. Ancak bir diyet yöntemi olarak uygulanması aslında çok daha eskiye dayanıyor. İngiliz Diyetisyenler Birliği'nin sözcüsü Diyetisyen Doktor Linia Patel'e göre çok daha eski tarihlerde insanların zorunlu oruç aralıkları oluyordu. Örneğin avcılar sadece bir hayvanı avladığında yemek yiyordu. Bu sebeple oruç onların hayatlarının bir parçasıydı.

Daha özgür bir diyet
Yağ, şeker ve karbonhidrat gibi besinlerin yasak olduğu birçok diyetin aksine, aralıklı oruçta hiçbir yiyecek bu kadar katı şekilde yasak değil. Önemli olan tek şey zamanlama. Muhtemelen bu sebeple insanlara daha kolay ve çekici geliyor.

Daha uzun süre dayanılabiliyor
Kalori kontrolü yapılan diyetlerin tümü, kilo kaybına yardımcı oluyor ancak gerçekten başarılı olan diyetler, uzun süre sürdürülebilen diyetler oluyor. Diyetlere bağlı kalabilmenin zorluklarından biri, yasaklanan yiyeceklere aşermek oluyor. Aralıklı oruç diyetinde hiçbir yiyecek katı bir şekilde yasaklanmadığı için bu, çoğunlukla sorun olmuyor.

Aralıklı oruç diyeti sadece yağ yakımına odaklanır
Aralıklı oruç diyetinde kilo verirken temel amaç yağ yakmaktır. Aç kalınan zaman diliminde vücudun yağ yakımına yöneldiği bilinen bir gerçektir. Bu olay, gün içerisinde yemek yediğimiz sekiz saat dışında vücuda yiyecek girmediği için, vücudun enerji ihtiyacını yağ dokusundan karşılamaya çalışmasıyla gerçekleşir. Aynı zamanda vücuda besin girmediğinde vücutta insülin seviyeleri düşer. İnsülin yağ depolanmasını sağlayan bir hormondur. İnsülin azaldığında yağ yakımı da artar. Böylece kilo kaybı ve yağ kaybı sağlanmaktadır.

Aralıklı oruç diyeti sindirim sistemini yormuyor
Üç ana öğün yemenin dışında gün içinde sık sık atıştırmalıklarla karnınızı doyurmanız pankreasınıza ve sindirim sisteminize çok fazla yük bindirmeniz anlamına geliyor. Fazla yük altına giren pankreas ve sindirim sistemi, görevlerini yerine getirirken zorlanmaya başlıyor. Bu zorlanma durumu halinde de yiyeceklerden yeterli verimi ve besin değerini elde etmek ne yazık ki mümkün olmuyor.