Restoran işletmecisi Ahmet Çadır, havaların soğumasıyla hastalanan vatandaşların hastaneye gitmek yerine beyrancılara akın ettiğini söyledi.
Sonbaharın gelmesiyle havaların serinlemeye başladığını ve enfeksiyon hastalıklarının da arttığını dile getiren Çadır, hastalanan ya da hastalanmamak için bağışıklık sistemi güçlendirmek isteyenlerin ilk tercihinin beyrancılar olduğunu bildirdi.
Beyranın Osmanlı döneminde padişah yemeği olarak bilindiğini anlatan Çadır, beyranın her mevsim tüketilen bir yemek olmakla birlikte Gaziantep’te özellikle de sonbahar ve kış mevsiminde bağışıklığı güçlü tutmak için çok daha sıklıkla tercih edildiğini bildirdi.
Beyranın nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğini söyleyen Çadır, “Gaziantep’te beyran mevsimi başladı. Sonbaharın gelmesiyle ve hava değişiminin başlamasıyla insanlar şifa bulmak ve sağlıklı olmak beyrancılara akın etmeye başladılar. İşletmemizi sabah 05.00’te açıyoruz ve gece 02.30’a kadar herkese şifa dağıtıyoruz” dedi.
Beyranın Gaziantep’in yöresel yemeği olduğunu belirten Çadır, “Kuzunun boyun ve kürek eti 12 saat pişer. Beyranın içinde ilik, kemik ve et suyu var. Beyran, Osmanlı döneminde bey ve padişah yemeği olarak bilinir. İçinde acı ve sarımsak barındırıyor. İçinde barındığı vitaminlerle insanların özellikle hava değişiminde hasta olmalarını engelliyor ve sağlıklı bir sonbahar geçirmelerine neden oluyor” diye konuştu.