Hatay'da hizmet veren Gastronomi Evi'nde vatandaşların beğenisine sunulan padişah yemeği Kayısılı Gerdan, lezzetiyle damak çatlatırken pişirimiyle ustalık istiyor. www.posta.com.tr UNESCO'nun gastronomi alanındaki Şehirler Ağı'nda yer alan Hatay'ın yöresel lezzetleri Antakya EXPO alanında yer alan Gastronomi Evi'nde yer alan restoranda yaşatılıyor. Bölgesel lezzetlerin yaşatıldığı restoranda mevsime göre de yemekler tercih ediliyor. Hasat edilemeye başlanan kayısı ve gerdanın birleşmesiyle ortaya çıkan eşsiz lezzet Kayısılı Gerdan da Gastronomi Evi'ndeki lezzetler arasında yer alıyor. Osmanlı döneminde padişah sofralarında tercih edilen damak çatlatan lezzetin püf noktasıysa yaklaşık 3 saate yakın süre pişirilerek servis ediliyor olması. Hatay Büyükşehir Belediyesi UNESCO Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan, 5 yıldır unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri yaşattıklarını belirterek “Yaklaşık 5 yıldır Hatay'ın unutulan lezzetlerini ve unutulmaya yüz tutmuş tüm lezzetleri halkımıza servis ediyoruz. Asrın felaketinin ardından sonra Antakya EXPO'da yeniden faaliyetlerimize başladık. Hatay'ın olmazsa olmaz tüm lezzetleri tencere yemeklerini sunmaya devam ediyoruz. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Öntürk'ün destekleriyle bu faaliyetlerimizin uzun süre halkımıza fayda sağlaması için mücadeleye devam ediyoruz” dedi. Kurban Bayramı'nda taze etle yapılabilecek olan eşsiz lezzet Kayısılı Gerdan hakkında bilgi veren Arslan, “Bugün şefimiz sizlere Osmanlı mutfağının padişah yemeği olan kayısılı gerdanı yapacak. Kurban Bayramı'nda misafir sofralarına eşlik edecek bu lezzetli size sunmak adına bize destek olan herkese teşekkür ederiz. Aslında bu yemeğin Osmanlı Sarayında padişah yemeği olarak anılmasının sebebi de padişahların uzun ve görkemli sofralarına eşlik eden yemek unsuru taşımasıdır. Püf noktası da tam mevsiminde kayısı ile gerdanın birleşmesi ve mühürleme işlemi de dahil 3 saate yakın pişmesidir” ifadelerini kullandı. Kayısılı gerdan, geleneksel Türk mutfağının lezzetli ve özel yemeklerinden biridir. Özellikle özel günlerde ve davetlerde sofraları süsleyen bu yemek, kuzu gerdan etinin kuru kayısı ile birleşiminden oluşur. İşte hem besleyici hem de lezzetli olan bu yemeğin tarifi! Malzemeleri1 kg kuzu gerdan200 gram kuru kayısı2 adet soğan2 diş sarımsak3 yemek kaşığı zeytinyağı2 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı biber salçası1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı kimyon1 çay kaşığı toz kırmızı biber2 su bardağı su veya et suyu1 demet taze nane (süsleme için)1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı) YAPILIŞIKuzu gerdanlarını büyük parçalar halinde doğrayın ve yıkayın.Bir tencereye zeytinyağını ve tereyağını ekleyip eritin. Yağ kızınca, kuzu gerdanlarını tencereye ekleyin ve yüksek ateşte her tarafı iyice kızarana kadar soteleyin.Soğanları piyazlık (yarım ay) şeklinde doğrayın, sarımsakları ince ince dilimleyin.Kızaran etlerin üzerine doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyin. Soğanlar yumuşayana kadar orta ateşte kavurun.Domates salçası ve biber salçasını ekleyin. Salçaların çiğ kokusu gidene kadar birkaç dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, kimyon ve toz kırmızı biberi ekleyip karıştırın.Kuru kayısıları yıkayıp, ikiye veya dörde bölün.Tencereye ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun. Üzerine su veya et suyunu ekleyin ve karıştırın.Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 1-1.5 saat pişirin. Etin iyice yumuşayıp dağılacak kıvama gelmesi gerekir. Eğer suyu azalırsa, gerektiği kadar sıcak su ekleyebilirsiniz.Pişirme işleminin sonuna doğru tarçın ekleyerek yemeğe farklı bir aroma katabilirsiniz (isteğe bağlı).Pişen yemeği ocaktan alın ve biraz dinlenmeye bırakın. Sonrasında servis tabağına alın ve taze nane yaprakları ile süsleyerek sıcak olarak servis edin.