PANKREAS İLTİHABI (PANKREATİT) NEDEN OLUR?
Kısa sürede ve aniden meydana gelen pankreas iltihabına akut pankreatit ismi verilir. Bunun nedeni ise, genellikle safta kesesi taşları ya da aşırı alkol tüketimi nedeni ile ortaya çıkar. Safra kesesi taşının pankreas kanalını tıkaması sonucunda pankreasta bir iltihap meydana gelir. Kronik pankreatit ise, pankreas iltihabının çok daha uzun bir süre tedavi edilmediği zaman görülür.
Pankreastan vücudun sindirim işlemine yardım etmek için ince bağırsağa salgılanan enzimlerin daha bu organın içindeyken aktive olması sonucunda pankreasta iltihaplanma meydana gelir. Akut yani (ani başlangıçlı) bir şekilde gerçekleşen pankreatit olguları genellikle bir safra taşının enzimlerin ince bağırsağa ulaşmasına yardımcı olan kanalı tıkaması sonucunda meydana gelir. Ani başlangıçlı pankreas iltihabı için de, sık karşılaşılan bir diğer neden ise aşırı alkol tüketimidir.
Alkol etkisi ile ortaya çıkan pankreas iltihabı kullanılan maddenin ise, direkt olarak organ üzerinde zehirleyici bir (toksik) etkisine ve vücudun bu duruma verdiği tepkiye bağlı olarak ortaya çıkar. Kronik pankreatit ise, pankreasta görülen iltihaplanma sürecinin iltihaplanmanın süresinin uzaması ya da yeniden meydana gelmesi ile doğrudan ilişkilidir. Uzun süreli bir inflamasyon süreci o bölgede oluşan bir yara dokusu gelişmesi ile sonuçlanabilir.
Pankreasın bu şekilde hasar görmesi sonucunda insülin üretiminden sorumlu olan hücreler etkilenebilir. Aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesini de önleyebilir. Bu durum ise, kronik pankreas iltihabı meydana gelen kişilerin hemen hemen yarısında şeker hastalığı ile meydana gelmesi ile sonuçlanabileceği için önem taşır.