KURUTULMUŞ PATLICAN DOLMASI TARİFİ
Kurutulmuş patlıcan dolması malzemeler
- 20 adet kurutulmuş patlıcan
- 15 adet kurutulmuş biber (dolmalık)
- 4/5 adet kere soğan
- 2 baş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı pirinç
- 1,5 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Karabiber
- Kırmızıbiber
- Kimyon
- Tuz
- Limon suyu veya 3/4 kaşık nar ekşisi
- Maydonoz
- Nane
KURUTULMUŞ PATLICAN DOLMASI YAPILIŞI
- Kuru patlıcanları kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlıyoruz.
- Biberleri ise ayrı suda en fazla 5 dakika haşlıyoruz.
- Biberle patlıcanlar ayrı kaplarda haşlanmalı ve suları 2/3 kez değiştirilir.
- Dolmanın içini hazırlamak için önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavurulur.
- Salçaları ilave ederek iyice karıştırılır.
- Yıkanmış pirinç eklenir. ve hafifçe kavrulur.
- Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişirilir. baharatlar, maydanoz, nane eklenir ve harmanlanır.
- Hazırlanan bu karışım patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur.
- Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir.
- Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir.
- Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su ekliyoruz.
- Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. pişmesine yakın limon suyu ya da nar ekşisi ilave ederek 10/15 dakika daha pişirip ocaktan alınır.