Hatay’ın bereketli topraklarında açık havada yetişen ve hasadına başlanan fasulye tarlada 80 TL ile 100 TL arasında alıcı buluyor. Türkiye’nin ürün yetiştiriciliği bakımından en zengin bölgelerinden olan Hatay’da açık alanda yetiştirilen fasulyede hasat başladı. Payas ilçesi Kürtül Mahallesi’nde çiftçi İlyas Önerden de arazisinde hasada başladı. Tarlada kilogram fiyatı 80 ile 100 TL arasında alıcı bulan fasulye, market ve manavlarda 120 ila 130 TL arasında alıcı buluyor Çiftçi İlyas Önerden, açık havada erkenci fasulye hasadına başladıklarını belirterek “Payas ilçesinde açık alanda Türkiye’nin en erken fasulyesini yetiştirdik, hasat ediyoruz. Açık alanda yetiştirdiğimiz fasulyelerimizi Türkiye’nin her yerine satıyoruz” dedi. Fasulye, sağlığa pek çok faydası olan bir baklagildir. ,İşte fasulyenin vücuda faydalarından bazıları:Fasulye, sindirimi düzenleyen ve tokluk hissini artıran yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu, sindirim sistemini destekler ve kabızlık riskini azaltır. Fasulye, sağlıklı bir protein kaynağıdır ve genellikle düşük yağ içerir. Bu, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.Fasulye, bitkisel bazlı protein kaynaklarından biridir. Protein, kasların onarımı ve büyümesi için önemlidir. Fasulye, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan düşük bir glisemik indekse sahiptir. Bu özellik, diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir.Fasulye, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarı azaltarak sağlığı korur ve yaşlanmayı geciktirebilir. Fasulye, demir, magnezyum, potasyum, folik asit ve B vitaminleri gibi birçok mineral ve vitamin kaynağıdır. Bu besin maddeleri vücudun işlevlerini düzenlemeye ve sağlığı korumaya yardımcı olur.Fasulye, tokluk hissini artırırken düşük kalorili bir besindir. Bu, kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Ancak, bazı insanlar için fasulye tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, bireylerin kişisel ihtiyaçlarını ve toleranslarını göz önünde bulundurarak uygun miktarda tüketmeleri önemlidir.Ayrıca, fasulye tüketiminden önce pişirme işlemi yapılması ve fasulyelerin düzgün bir şekilde pişirilmesi sindirimi kolaylaştırabilir.