Pazarda kilosu 700 TL’ye dayandı! Ordu’da tadımlık satılıyor: İster direkt tüketin ister reçelini yapın, C vitamini deposu, kalp ve damar sağlığını koruyor

Ordu'da yetişen dağ çileği, kilosu 700 TL’den Pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Dağ çileği, doğal olarak yetişen bir ürün ve toplama işlemi oldukça zahmetli. Dağlık ve engebeli arazilerde yetişiyor. Bu durum da toplayıcıların ulaşımını zorlaştırıyor. Dağ çileği, mevsimsel bir ürün ve sadece belirli bir dönemde toplanabiliyor. Peki, dağ çileğinin faydaları nelerdir? Neden bu kadar pahalı?

Ordu’nun göz bebeği dağ çileğine talep oldukça yüksek. Çünkü dağ çileği doğal tadı ve besleyici özelliklere sahip. Bu yüzden de fiyatı yüksekten belirleniyor. Pazar alışverişine çıkanlar, tadımlık almayı tercih ediyor. Tadımlık da olsa bu meyveyi tüketmek, vücudun şifa bulmasına yardımcı oluyor. İşte tüm detaylar...

AROMASI GÜÇLÜ MEYVE: DAĞ ÇİLEĞİ
Dağ çileği, güçlü bir aroma ve tat ile tanınan bir çilek türü. "Dağ çileği” adıyla anılmasının nedeni, doğal habitatı olan ormanlık alanlarda, dağlık bölgelerde yetişmesidir. Dağ çilekleri küçük ve parlak kırmızı meyvelere sahip. Bazen yaban çileği olarak da adlandırılıyor. Meyveleri oldukça tatlı ve aromalı. Birçok kişi tarafından doğal ve lezzetli bir atıştırmalık olarak tercih ediliyor. Tatlılarda, reçellerde, dondurmalarda ve diğer yiyeceklerde lezzet verici olarak kullanılıyor. Aynı zamanda besleyici değerlere sahip.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR
- Dağ çileğinin C vitamini açısından zengin olmaları da bir avantaj. C vitamini; bağışıklık sistemini güçlendirmeye, cilt sağlığını desteklemeye ve hücresel iyileşmeyi teşvik etmeye yardımcı oluyor. Vücudun demir emilimini artırarak anemi riskini azaltıyor.
- Dağ çileği, lif bakımından da zengin. Lif, sindirimi destekleyerek sindirim sistemi sağlığını iyileştiriyor ve tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Aynı zamanda kan şekerini dengede tutmayı ve kalp-damar sağlığını korumayı sağlıyor.

- Bu meyveler, aynı zamanda düşük kalorili bir atıştırmalık seçeneği sunuyor. Kilo vermeyi ya da kilo kontrolünü hedefleyenler için önemli bir gıda. Düşük kalorili olmalarına rağmen doyurucu oldukları ve tatlı ihtiyacını tatmin edebildikleri için sağlıklı bir atıştırmalık olarak tercih ediliyor.
- Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bazı araştırmalar, dağ çileğinin beyin sağlığı için faydalı olabileceğini gösteriyor. Bazı bileşenleri, bilişsel fonksiyonları iyileştiriyor ve yaşlanma sürecinde bilişsel gerilemeyi önlüyor.

Tüm bu faydaların yanı sıra dağ çileği lezzetli bir atıştırmalık veya yemeklerde kullanılabilecek çok yönlü bir meyvedir. Reçel, smoothie, salata veya tatlılarda kullanılıyor. Taze olarak yendiğinde veya kurutulmuş olarak tüketildiği zaman sağlık için harika bir seçenek.

ENFES BİR AROMAYA SAHİP DAĞ ÇİLEĞİ REÇELİ TARİFİ
Malzemeler:
- 500 gram dağ çileği
- 2 su bardağı toz şeker (meyvenin tatlılığına göre ayarlanabilir)
- 1 adet limonun suyu
- 1 çay kaşığı vanilya özü (isteğe bağlı)

Yapılışı:
- Dağ çileklerini yıkayın ve saplarını temizleyin. Eğer çilekler büyükse dilimleyebilirsiniz. Ancak küçük boyuttaki çilekler bütün olarak kullanılabilir.
- Bir tencereye yıkanmış ve hazırlanmış dağ çileklerini, toz şekeri ve limon suyunu ekleyin. Vanilya özü de eklemek isterseniz bu aşamada ekleyebilirsiniz.
- Orta ateşte karışımı kaynatın. Kaynama noktasına geldiğinde ateşi kısın ve karışımı ara sıra karıştırarak yaklaşık 30-40 dakika kısık ateşte pişirin. Reçel koyulaşmaya ve kıvam almaya başlayacak.
