Pırasa yemeği tarifi, yapılışı ve malzemeleri! En güzel pırasa yemeği nasıl yapılır?

Pırasa yemeği kış aylarında çok sık tercih edilir. Pırasa yemeği içerisindeki vitaminler sayesinde oldukça faydalıdır. Pırasa yemeği kendine hayran bırakan lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi olabilir. Pırasayı yemek olarak tüketmek istemezseniz birçok farklı alternatif tarifler var. Peki, pırasa yemeği tarifi, yapılışı ve malzemeleri nelerdir? En güzel pırasa yemeği nasıl yapılır? Birbirinden lezzetli pırasa ile yapılan 10 yemek tarifi haberimizde.

1- PIRASALI BÖREK NASIL YAPILIR? PIRASALI BÖREK TARİFİ
Pırasalı börek malzemeleri
- 4 dal pırasa
- 1 adet havuç
- 1 orta boy soğan
- 5 yufka
- 1 yumurta
- Yarım şu bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 paket labne
- Tuz
- Karabiber
Pırasalı börek yapılışı;
Soğanı yemeklik doğrayıp tencereye alın. 1 çay bardağının yarısını tencereye dökün. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine ince ince doğradığınız pırasaları ekleyin. Pırasa kavrulurken kabuğu soyulmuş havucu rendeleyin ve pırasanın üzerine ekleyin. Kuş üzümlerini iyice yıkayıp suda bekletin. 10 dakika suda bekleyen üzümleri de tencereye ekleyip üzerine yarım çay bardağı su ekleyip,tuzu, karabiberi koyun ve kapağı kapatıp 15 dakika pişirin. Altını kapattığınız pırasa ılımaya başlayınca içine labne ekleyip iyice karıştırın. Düz bir zeminde yufkayı tam açın ve eşit bir şekilde iç harçtan döküp rulo şeklinde sarın. Sardığınız rulo yufkayı yuvarlak cam tepsiye kendi etrafında dönecek şekilde sıkıca yerleştirin. Bütün yufkalara bu işlemi uygulayın. Bir kapta yumurta yarım çay bardağı yağ ve sütü iyice çırpıp yufkaların üzerinde gezdirin. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.

2- PORTAKALLI PIRASA YEMEĞİ NASIL YAPILIR, MALZEMELERİ NELERDİR?
Portakallı pırasa yemeği malzemeleri
- 5 dal pırasa (beyaz kısımları kullanılacak)
- 2 adet havuç
- 2 adet domates
- 1 portakal
- 1 orta boy soğan
- Yarım Türk kahvesi fincanı pirinç
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Pırasa yemeği yapılışı
Pırasa yemeği yapmak için öncelikle pırasalar temizlenir ve 1 cm uzunluğunda doğranır. Bol su ile yıkanarak suyunu süzdürün. Soğan soyulup yemeklik doğranır ve zeytinyağ eklediğiniz tencerede pembeleşinceye kadar kavrulur. 2 adet orta boy havucun dış kısmı soyulur ve ince ince halka şeklinde doğranır. Kabukları soyulup küçük doğranmış domates eklenerek 1-2 dk kavrulur. Daha sonra havuç ilave edilir ve 2-3 dakika hep birlikte kavrulması sağlanır. Suyu süzülen pırasalar ilave edildikten sonra karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Pırasa suyunu salıp, suyunu çekene kadar bu şekilde pişirilir. Son olarak yıkanmış pirinç ilave edilir, tuzu ayarlanır ve yemekle aynı hizaya gelecek kadar sıcak su eklenir. Su miktarı gerekirse eğer sonradan ilave ederek ayarlayabilirsiniz. İyice yıkayıp kabuğunu sorduğunuz portakallar yemeğin üzerine dizilir. Tencerenin kapağı kapatılarak havuçlar ve pırasalar pişene kadar pişirilir. Servis ederken portakallar içinden çıkartılır.

3- ÇAM PISTIKLI PIRASA KAVURMA YAPILIŞI
Çam fıstıklı pırasa kavurma malzemeleri
- 3 adet pırasa
- 2 adet havuç
- 2 adet kırmızı biber
- 1 adet orta boy soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım çay bardağından bir parmak fazla su
- 1,5 yemek kaşığı nar ekşisi
- Tuz
- Karabiber
- 1 paket çam fıstığı
- Ocaktan aldıktan sonra üzerine gezdirmek için 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Çam fıstıklı pırasa kavurma yapılışı
Soğanı küp küp doğrayıp ve zeytinyağı ilave edip tencereye alın. Kısık ateşte sararana kadar soğanları kavurun. Havuç ve kırmızı biberleri de küp küp doğrayın. Tencereye ekleyin, kavurmaya başlayın ve havuçların üzeri hafif kabuk tutana kadar kavurun. Dilim dilim doğranan pırasaları da tencereye alın. Ortalama 5 dakika boyunca pırasaları da kavurun. Üzerine suyu ve baharatları ilave edin. Kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Bu sırada çam fıstıklarını bir tavaya alın ve kavurmaya başlayın. Bu aşamada yağ eklemeyin sadece kavurun. Kavurup altını kapattıktan sonra da fıstıkların üzerine çok az bir zeytinyağı ve tuz ekleyip bir iki tur çevirin.

4- PIRASALI KİŞ NASIL YAPILIR?
Pırasalı kiş malzemeleri
- 125 gram tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 adet yumurta beyazı
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
İç harcı için:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 500 gram pırasa (küçük doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 2 yemek kaşığı un
- 2 adet yumurta
- 1 adet yumurta sarısı (hamurunda kullanılan yumurtadan kalan)
Pırasalı kiş yapılışı
Harcını hazırlayarak işe başlayın. Sıvı yağ kızdırdığınız tavanın içine doğradığınız pırasaları ilave edip tuz ve pul biberini ekleyin. Güzelce karıştırıp pişirdikten sonra ocaktan alıp soğutun. Soğuyan harcın içine yumurta ve unu da ilave edip karıştırın ve bir kenarda bekletin.
Hamur için tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, 1 yumurta, 1 yumurta beyazı ve tuzu bir kaba aktarıp karıştırın. Son olarak azar azar un ve kabartma tozunu da ekleyip yoğurun. Hamuru ikiye bölüp yarısını merdaneyle yuvarlak bir taban olarak açın. Bu tabanı pişirme kağıdı serili tepsiye yerleştirip üzerine çatalla delikler açın. Kalan hamurunu da ince-uzun şekilde şekillendirip halat şekli verin ve tabanın çevresini bu hamur halatıyla sarın. Üzerine pırasalı harcı yayın. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında 30 dakika pişirin.

5- PIRASA ÇORBASI TARİFİ VE MALZEMELERİ
Pırasa çorbası malzemeleri
- 2 adet pırasa
- 2 adet orta boy patates
- 4 diş sarımsak
- 2 adet küçük boy soğan
- 5 su bardağı sebze suyu
- 1 adet defne yaprağı
- 2 dal maydanoz sapı
- 3 adet tane karabiber
- 1 yemek kaşığı beyaz sirke
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Pırasa çorbası yapılışı
Pırasanın beyaz kısmını iri iri silindir şeklinde doğrayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Sıvıyağı kızdırıp soğan ve pırasaları sotelemeye başlayın. 3-4 dakika soteledikten sonra tereyağını, incecik kıyılmış sarımsakları ekleyin ve 2-3 dakika daha soteleyin. Ufak ufak küp küp kestiğiniz patatesleri ekleyin ve 2-3 dakika hep birlikte soteleyin. Sirkeyi ekleyin ve hızlıca 1-2 tur daha çevirin. Sebze suyunu ekleyin, tülbetten küçük bir baharat kesesi yapıp ve defne yaprağı, maydanoz sapları ve kırdığınız tane karabiberleri tülbente koyup çorbanın içine atın. Çorba kaynamaya başlayınca altını iyice kısın ve tıngırdamaya bırakın. Patatesler ve pırasalar piştiğinde, ki bu 20-30 dakika alacaktır, baharat kesenizi çıkarıp, tuzu ekleyip çorbayı blenderdan geçirin. Bu işlemi tamamen pürüzsüz olana kadar da yapabilirsiniz veya hafif pütürlü de bırakabilirsiniz.

6- KIYMALI PIRASA YEMEĞİ TARİFİ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Kıymalı pırasa malzemeleri
- 4 dal pırasa
- 250 gram kıyma
- 2 adet havuç
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 1 tutam tuz
Kıymalı pırasa yapılışı
Pırasaları yıkayın ve verev bir şekilde iri iri doğrayın. Havuçları yıkayıp, soyun ve halka halka dilimleyin. Tencereye yağı alın ve kıymayı yaklaşık 7-8 dakika boyunca sürekli karıştırarak kavurun. Üstüne salçayı ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun. Ardından doğradığınız havuçları ekleyip, birkaç kez karıştırın ve pırasaları ilave edin. Yıkadığınız pirinçleri ve tuzunu da ekledikten sonra, üstüne çıkacak kadar sıcak su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakın.

7- PIRASA KAVURMASI NASIL YAPILIR?
Pırasa kavurması malzemeleri
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet soğan(küp küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 600 gram pırasa (ayıklanmış, temizlenmiş)(doğranmış)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1,5 - 2 su bardağı su
Üzeri için:
- 1 kase sarımsaklı yoğurt
Pırasa kavurma yapılışı
Soğan, sıvı yağ ve salçayı tavaya alın. Birkaç dakika kavurun. Ardından doğranmış pırasaları ilave edin. Güzelce karıştırın. Tuz ve karabiberini de ilave ederek kavurmaya devam edin. Suyunu da ilave ederek pişmeye bırakın. Pırasalar suyunu çekip yumuşayınca ocaktan alın. Yemeğiniz servise hazır! Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı kırmızı biberli sos gezdirerek servis edebilirsiniz.

8- PIRASALI PATATES GRATEN YAPILIŞI VE MALZEMELERİ
Pırasalı patates graten malzemeleri
- 4 adet orta boy patates
- 4-6 dal pırasa
- 1 litre süt
- 2 yemek kaşığı un
- 125 gram tereyağı
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 diş sarımsak
- 150 gram kaşar peyniri
Pırasalı patates graten yapılışı
Pırasaları halka halka ince bir şekilde doğrayın, 7-8 dakika hafif yumuşayana kadar haşlayın. Ardından patatesleri yuvarlak şekilde ince ince doğrayın ve 7-8 dakika da onları hafif yumuşayana kadar haşlayın. Bu sırada, beşamel sosunuzu yapmaya başlayın. Tereyağını erittikten sonra unu ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun. Kavrulan una azar azar süt ekleyerek karıştırmaya başlayın. Sosunuz koyulaşınca içerisine tuz ve karabiber ekleyip kenara alın. Bir borcama patates ve pırasaları dizin. Üzerine rendelediğiniz sarımsakları ekleyin. Beşamel sosunu sebzelerinizin üzerine dökün ve yemeği 200 derece fırına koyun. Patatesli pırasa graten piştiğinde rendelediğiniz ya da ince ince kestiğiniz kaşarı üzerine dizip, kaşar peyniri eriyip kızarana kadar pişirmeye devam edin. Kaşar peyniri kızarınca yemeğinizi servis edebilirsiniz.

9- PIRASALI KÖFTE YAPMAK İÇİN MALZEMELER
Pırasalı köfte malzemeleri
- 300 gram kıyma
- 1 adet pırasa
- 2 dilim bayat ekmek
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
Pırasalı köfte yapılışı
Pırasaları güzelce yıkadıktan sonra ince ince kıyın. Ekmekleri blenderde ufalayın. Pırasayı, ufalanmış ekmekleri, kıymayı ve baharatları bir kaba alarak yoğurun ve 12 parçaya bölerek şekil verin. Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip kızdırın. Köfteleri tavaya yerleştirerek her iki tarafını da 5-10 dakika orta ateşte kızartın.

10- PIRASALI MÜCVER TARİFİ VE YAPILIŞI
Pırasalı mücver malzemeleri
- 1,5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 adet yumurta
- 1 adet kabak
- 5 adet pırasa
- 100 gram lor peyniri
- 1/3 demet maydanoz
- 5-6 yaprak taze nane (arzuya göre reyhan)
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Pırasalı mücver yapılışı
Pırasanın beyaz kısımlarını çok ince ve çok minik küpler halinde doğrayın. Kabağı rendeleyin, fazla suyunu sıkın. Maydanoz ve naneyi de ince bir biçimde kıyın. Orta boy bir kabın içerisine yumurtaları, zeytinyağını ve süzme yoğurdu alın. Güzelce çırpın. Ardından üzerine pırasaları, kabağı, nane, lor peyniri ve maydanozları ekleyin. Karıştırın. Ardından unu ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin. Güzelce karıştırın. Son olarak tuz ve karabiberini de ilave ettikten sonra üzerini streç film ile kapatın. Buzdolabında bu şekilde 15 - 20 dakika kadar dinlendirin. Çıkarıp orta büyüklükte parçalar alın ve şekil verin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinin üzerine aktarın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika kadar her iki tarafı renk değiştirip kızarana kadar pişirin.