LAHANANIN FAYDALARI NELERDİR?
İçeriğinde bolca C ve A vitaminleri bulunan lahana, sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller bakımından da oldukça zengin bir sebze. Hal böyle olunca kendisi doğru şekilde tüketildiğinde vücuda birçok fayda sağlıyor. Lahananın faydaları arasında en çok bilinenler ise şöyle:
Güçlü antioksidan özellikler gösteren lahana, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Bu özelliği sayesinde kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı olduğu biliniyor.
Lahana, içeriğindeki potasyumun etkisiyle kan basıncının dengelenmesine destek oluyor. Tansiyon sorunu yaşayanlar için bu özelliği en önemli faydalarından sayılıyor.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor.
Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
A vitamini içerdiği için düzenli olarak tüketildiğinde göz sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
Düşük kalorili olduğu ve besin lifi bakımından zengin olduğu için zayıflamak isteyenlere de destek oluyor.
Suyu tüketildiğinde selülit sorunu başta olmak üzere birçok cilt sorununa çözüm olabiliyor.
Potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeren lahana, bu minerallerden aldığı güçle kemiklerin de güçlenmesini sağlıyor.
nhngn.jpg
TURPUN FAYDALARI NELERDİR?
- Yaşlanmayı önler.
- Kana verilen oksijeni arttırır.
- C vitamin deposudur.
- Kan basıncını düzenler.
- Bağışıklik sistemini güçlendirir.
- Besin değeri yüksektir; Antioksidan, lif, çinko, potasyum, megnezyum,bakır kalsiyum, demir, manganez, E, A, C, B6 ve K vitaminlerini içerir.
- Metobolizma dostudur.
- İçerdiği yüksek iyot sebebiyle guatr gibi tiroit hastalıklarından korur.
Kansere karşı koruyucudur.
KEREVİZİN FAYADALARI NELER?
Antidoksanlar sayesinde vücutta iltihap toplanmasını engeller. Eklem ağrıları ve akciğer enfeksiyonları gibi hastalıkları olanlar için kereviz fazlasıyla faydalıdır.
Bağırsak ve sindirim sistemini düzenleyerek vücudu temizler.
Mide asidini düzenleyen kereviz, reflüden şikayetçi olanlar için sıklıkla önerilir.
Yüksek lif ve su oranına sahip olan kereviz, sindirim sistemini düzenleyen bitkilerden bir tanesidir. Kereviz tohumu idrar söktürücü olmasıyla bilinir.
Kereviz, sahip olduğu fenolik maddeler sayesinde kasların gevşemesini sağlar. Böylelikle kan basıncını ve kalp atışını düzenler.
A vitamini ve beta-karoten bakımından zengin bir içeriği olan kereviz, cildi korur ve cildin onarılmasında rol oynar.
Kemiklerin güçlenmesinde ve kemik hastalıklarıyla mücadelede kereviz büyük bir etkiye sahiptir.
Kanın düzgün bir şekilde pıhtılaşmasına yardımcı olur
Kadınların adet dönemlerinin düzenlenmesinde yarar sağlar