D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ
D vitamini eksikliği belirtileri depresyon, kemik ağrısı, sık sık soğuk algınlığına yakalanma ve halsizlik gibi şekillerde ortaya çıkabilir. D vitamini fazlalığı belirtileri ise aşırı D vitamini alımında, vücut ağırlığında istemsiz ve hızlı kayıplar, yorgunluk, yer ve zaman algısında bozukluk, kusma veya kabızlık gibi sorunlar şeklinde kendini gösterebilir.
D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER
Doğal yapısında D vitamini olan besinler sınırlıdır. Dolayısıyla “Doğal D vitamini kaynağı nedir?” sorusunun yanıtı hayvansal kaynaklar şeklinde cevaplanabilir.
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir.
Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir.
Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
Ortalama olarak 100 gramlık bir porsiyonunda 526 IU D vitamini içerir. Her gıdanın yetiştirilme şartları besin öğelerini değiştirir. Somon balığında da yabani mi yoksa çiftlik balığı olduğu D vitamin miktarını değiştirse de en zengin kaynak olma özelliğini taşımaya devam eder.
Balıklar karaciğerlerinde D ve A vitamini depo eder. Özellikle Morino balığı, karaciğer yağı (Cod Liver Oil), balık sevmeyen bireylerin 1 çay kaşığı ile alabileceği en yüksek D vitamini içeriğini sağlayan ve takviyesine rahatlıkla ulaşılabilecek bir kaynaktır. Ringa ve sardalya balıkları da küçük balıklar olmalarına rağmen iyi birer D vitamini kaynaklarıdır. Taze bir ringa balığının 100 gramı yaklaşık 216 IU D vitamini sağlar.