Peki dengeyi sağlamak için ne yapmalı?
1. Daha çok lif tüketin
Lif, mikrobiyomunuzun en sevdiği yiyecektir. Bakterileriniz sizin yediğiniz her şeyden yese de uzmanlar iyi bakterileri besleyen besinin lif olduğunda hemfikir. Burada problem şu ki çoğu basit nişasta ve düşük lifli besin bakterilerin çoğunun yaşadığı kolona kadar gelemez. Basit karbonhidrat ve şeker yediğiniz zaman çoğu anında emilerek enerji olarak kullanılır ya da yağa dönüştürülür. Lif ince bağırsakla emilmediğinden kolona kadar gider ve oradaki sağlıklı bakterileri besler. Kadınsanız günde 25 gram, erkekseniz 30 gram tüketebilirsiniz. Fasulye çeşitleri, böğürtlen ve yulaf tercih edebilirsiniz.
2. Bir dahaki alışverişinizde sepetinize iki yeni çeşit meyve veya sebze ekleyin
Uzmanlar mikrobiyom çeşitliliğini artırmanın bir diğer harika yolu olarak gıdaları çeşitlendirmeyi öneriyor. Bu da sağlıklı diye yalnızca brokoli tüketmek veya sevdiğiniz tek sağlıklı gıdayı sürekli tekrar etmek anlamına gelmiyor. Bu haftadan itibaren menünüze, pırasa, sarımsak, bamya gibi farklı sağlıklı alternatifler ekleyin.
3. Zararlı bakterilerinizi kontrol altına alın
Sağlıklı olanlar beslemek kadar kötüleri de kontrol altında tutmak gerek. Hazır gıdaları azaltarak bu duruma destek olabilirsiniz. Hayvansal et ürünlerini azaltmak da işe yarayabilir.