Düzenli sağlık taramaları ile hastalıklar ilerlemeden tedavi edilebiliyor
Genel sağlık durumunun belirlenmesinde tam kan sayımı önem arz ediyor Vücudun vitamin, mineral, kan şekeri, kolesterol ve hormonal durumuna da kan testleri ile bakılıyor. Özellikle toplam kolesterol değeri, LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) kalp ve damar sağlığı için önemli parametreler. Yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalıkları, kalp krizini veya felce neden olabiliyor. Bu nedenle erken teşhis edilip hızla tedavi edilmeleri gerekiyor.
35 yaşın üzerindeki tüm erkekler için düzenli olarak kolesterol seviyelerini ölçmek için kan testleri öneriliyor. Bununla birlikte, ailede kalp hastalığı öyküsü, sigara içme, diyabet veya yüksek tansiyon gibi başka risk faktörleri varsa, bazı erkeklerin daha genç yaşlardan itibaren düzenli olarak izlenmesi gerekebiliyor. Yüksek tansiyon taramasının yaştan bağımsız olarak tüm erkekler için en az iki yılda bir yapılması gerekiyor.
Diyabet, kan şekerini kontrol eden hormon olan insülin miktarındaki eksiklik ya da etkisizlik nedeniyle kan glikoz seviyelerinde artışın olduğu bir hastalık. Diyabetin erken teşhisi komplikasyon riskinin azaltılmasına yardımcı olabiliyor. Diyabet öncesi aşamada Tip 2 diyabetin erken tespiti, diyet ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaması sağlanabiliyor.
Araştırmalar; diyabet öncesi tarama, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizin diyabet gelişimini önleyebileceğini gösteriyor.