İleri yaş ve obez durumlarında dikkat
Prostat kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak çeşitli çalışmalar sonucunda bu kanser türü için bazı risk faktörleri tanımlanmıştır. Prostat kanserinin en yaygın şekli, normal prostat hücrelerinin DNA'sındaki anormal değişikliklerin sonucudur.
İleri yaş prostat kanseri için başka bir risk faktörüdür. Bu rahatsızlık özellikle 50 yaşından sonra daha sık görüldüğü için dikkatli olunmalıdır.
Obez insanlar prostat kanserine yatkın olabilir. Hastalık daha agresif bir seyir izleyebileceği ve tedaviden sonra tekrarlayabileceği için sağlıklı bir kilo prostat kanseri için önemli koşullardan biri olarak kabul edilir.
Prostat belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir
Prostat kanseri belirtileri genellikle hastalığın ileri evrelerinde başlar ve birçok semptomla kendini gösterebilir. Hastalık sinsice ilerlediği için asemptomatik kişilerde erken evrelerde tespit edilebilir ancak düzenli tarama gerektirir. Hastalık belirtileri atipiktir ve diğer prostat hastalıklarında da görülebilir. Prostat kanseri sıklıkla kemiğe metastaz yapması sebebiyle bel, kalça veya bacakta şiddetli ağrılara neden olabilir.
Sıklıkla görülen belirtiler ise;
- İdrar yaparken yanma veya ağrı,
- İdrar yapma zorluğu veya idrar yaparken başlama ve durma sorunu,
- Geceleri daha sık idrara çıkma isteği,
- Mesane kontrolünün kaybı,
- Azalmış idrar akışı,
- İdrarda kan (hematüri),
- Menide kan,
- Erektil disfonksiyon,
- Ağrılı boşalma.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Prostat kanseri tedavi seçenekleri, kanserin ne kadar hızlı büyüyüp yayıldığına ve hastanın genel sağlığına göre değişir. Ayrıca, tedavinin potansiyel faydaları ve yan etkileri gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Tedavi seçenekleri arasında; cerrahi, HIFU, radyoterapi, hormon tedavisi veya bunların çeşitli kombinasyonları uygulanır.
Hastalığın derecesi ve hastanın özelliklerine göre bu yöntemlerden birine karar verilir.