Ramazan alışverişi yaparken bunlara dikkat!

Ramazan alışverişi yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Aslında bu ayda seçimlerimizi etkileyen birçok faktör var, özellikle tüm besin gruplarını sadece iki öğüne sığdırmaya çalışmak zor gelebilir. Oruç tutarken doğru beslenmek ve bunun için doğru bir alışveriş listesi oluşturmak çok önemlidir. İşte Ramazan alışverişi yaparken dikkat etmeniz gerekenler...

EN ÇABUK BAĞIRSAKLAR ETKİLENİR
Ramazan ayında öğün sayısı azaldığı için, sebze ve meyve tüketimi genellikle ihmal ediliyor.
Bu ayda değişen beslenme düzeni, bağırsak sağlığını ve sindirim sistemini doğrudan etkileyebiliyor.
Uzun süren açlık ve arkasından aniden mideye yüklenme, öğün sayısının, sıvı tüketiminin azalması, lif, sebze ve meyvelerden yetersiz beslenmek sindirim sisteminizi etkileyen faktörlerden.

TAZE MEYVE SEBZE ALIN, FAZLA BEKLETMEYİN
İftar sonrası ara öğününüzde taze sebze meyveleriyle aldığınız besin değerlerini güçlendirin.
Mevsim meyve ve sebzelerini tercih edin.
Unutmayın, her mevsim meyvesi ve sebzesinin kendine özel faydaları var.

BAKLİYATLARA YER AÇIN
Bakliyatlar, lif ve protein bakımından zengindir.
Lifli gıdalar, bağırsakların hareketlenmesine destek olur.
Daha çok vitamin, mineral ve lif alımı için hem iftar hem de sahur sofralarınızdan sebze ve meyveleri eksik etmeyin.
Meyvelerin kabukları lif bakımından zengindir.
Bakliyat ve makarnalar hem besleyici hem de hesaplı olmalarıyla Ramazan ayında en çok tüketilen besin grubunda yer alıyor.
Kuru fasulye, nohut, buğday, yeşil ve kırmızı mercimek, bulgur, pirinç gibi yemeklik ve çorbalık malzemelerinizi büyük paketler halinde almanız, uzun süre alışveriş derdinden kurtaracağı gibi bütçenize tasarrufu da getirir.
Bakliyatlarınızı serin, gün ışığı almayan, kuru bir ortamda saklayabilirsiniz.

HERKES İÇİN SAĞLIKLI BESLENME
Bolluk ve bereket ayı Ramazanda iftar ve sahur sofralarında olduğu kadar alışverişte de tasarruflu olmak önemlidir.
Bu mübarek ayda artan yemekler pratik çözümlerle değerlendirilir ve çoğaltılır, alışverişler her zamankinden daha tutumlu ve düşünerek yapılır.
Liste yapın: Ramazanda alışveriş yapmadan önce evde ihtiyaç doğrultusunda liste hazırlayın. Bu liste, hem alışverişinizin eksiksiz olmasını sağlayacak hem de alışverişte gereksiz ürünler almanızı engelleyecektir.
Raf ömrüne dikkat: Sıvı yağ, şeker, un ve bakliyat gibi gıdaları alırken raf ömrü uzun olan ürünleri satın alabilirsiniz.
Taneyle alışveriş: Oruçluyken gün boyu beslenme olmadığı için sebze ve meyveleri tane ile haftalık almak daha doğru olur. Böylece hem taze besinler tüketecek hem de besinlerin bozulmasına çözüm bulmuş olacaksınız.
Toplu alışveriş: Alışveriş listenizi hazırladıysanız bakliyat, şeker ve yağ gibi uzun ömürlü gıdaları toptan bir şekilde satın alabilirsiniz.