Ramazan gelmeden öğrenenler yaşadı! Kilis'te tencere tencere yapılıyor: 1 kaşık yiyen 10 yıl hastalanmıyor, tüm gün tok tutuyor

Kilis’in geleneksel lezzetlerinden biri olan lebeniye çorbası, hafif ve besleyici yapısıyla dört mevsim sofralarından eksik olmuyor. Peki, lebeniye çorbası nedir? Lebeniye çorbası nasıl yapılır, faydaları nelerdir?

Kilis'in dört mevsim sofralarından eksik olmayan, her kesimden insanın severek tükettiği lebeniye çorbası, hem hafifliğiyle hem de besleyici özelliğiyle, şehre özgü en eşsiz lezzetlerden biri olarak öne çıkıyor. 25 yıldır lokanta işletmeciliği yapan Erdoğan Aktaş, lebeniyenin yılın her ayında pişirilen bir yemek olduğunu belirterek, "Bu yemek her kesime hitap eden, sofraları süsleyen en özel Kilis lezzetlerinden biridir. Yöresel yemeklerde genellikle mevsime bağlı olarak değişiklik olur ama lebeniyenin özelliği her mevsim yapılabilmesidir" dedi.

‘’Ramazan sofralarının vazgeçilmezi’’
Ramazan ayında ise lebeniye, iftar sofralarının vazgeçilmezi oluyor. Aktaş, "Ramazan ayında kesinlikle her evde en az iki kez yapılır. Her kesime hitap eden iftar sofralarını süsleyen en özel lezzetlerden biridir. Eğer tadına bakmadıysanız, çok şey kaçırmışsınızdır" ifadelerini kullandı.

‘’Herkesin sevdiği bir lezzet’’
Yöresel yemeklerde genellikle bazı farklılıklar olabileceğini belirten Aktaş, "Kimi insan yemeği çok yağlı bulur, kimisi tuzlu ya da ekşi. Ancak lebeniye Kilis'e gelen yüzlerce turistimize ikram ettiğimizde hiç şikayet almadığımız yemeklerden biridir. Çünkü hafif, mideyi rahatsız etmeyen ve her yaş grubundan insanın rahatça yiyebileceği bir yemek" şeklinde konuştu.

"Bu kış aylarında çok iyi oluyor"
Vatandaşlardan Mustafa Yıldız ise lebeniye çorbasına olan ilgisini dile getirerek, "Çok güzel olmuş, iki veya üç günde denk gelirsem kesin yerim, hiç kaçırmam. Bu kış aylarında çok iyi oluyor. Herkesin yiyebileceği bir çorba, çok severim lebeniye çorbasını. Ustamızın ellerine sağlık, tam annemin yaptığı yemek gibi olmuş" şeklinde konuştu.

LEBENİYE ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Lebeniye çorbası, özellikle Orta Doğu mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Yoğurt, yumurta ve unla hazırlanan kremamsı bir çorba olup, lezzetli ve besleyici bir yemektir.

- Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 5 su bardağı tavuk suyu (ya da su)
- 1 tatlı kaşığı tuz (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı kararbiber
- 1 yemek kaşığı tereyağı (tercihe göre)
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)
- 1/2 su bardağı pirinç (isteğe bağlı)

LEBENİYE ÇORBASI TARİFİ
- Bir kaba yoğurdu, yumurtayı ve unu ekleyin.
- Çırpıcı ile karıştırarak pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
- Bir tencerede tavuk suyu (ya da su) kaynatın.
- Kaynamaya başladığında, hazırladığınız yoğurtlu karışımı yavaşça ekleyin.
- Karıştırarak, çorbaya homojen bir kıvam kazandırın.
- Pirinci Ekleyin (isteğe bağlı)

- Eğer pirinçli yapmak isterseniz, yıkadığınız pirinci ekleyin ve karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Çorbanızın üzerine tuz, nane ve karabiberi ekleyin.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin. İçine kuru nane ekleyip birkaç saniye kavurun.

- Kavrulmuş tereyağını çorbaya ekleyin ve karıştırın.
- Çorbanız kıvam alıp sıcak bir şekilde servise hazır olunca, kaselere dökün.
