Ramazanda ağzınıza bile sürmeyin! Çok lezzetli ama tütün kadar zehirli: Organları çürütüyor, ömrü 10 yıl kısaltıyor

Ramazan ayında tükettiğiniz yiyeceklere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Genellikle iftarda mutlaka çorba tüketilmesi öneriliyor. Ancak tükettiğiniz bu çorbaların hazır olmaması gerekiyor. Çünkü hazır çorbalar vücudunuz için çok sağlıksız olabiliyor. Uzman isim hazır çorba tüketimine karşı uyarılarda bulundu.


"Son yıllarda hazır gıda tüketimin hızla arttığını belirten Ciğerli, "Bu gıdaların başında dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hazır çorbalar var. Belki de sağlıklı diye aldığınız hiçbir hazır çorba, evde yapılan çorbaya benzememektedir. Hazır çorbalar zor durumda kaldığımızda tüketilebilir."

BAĞIMLILIK YAPABİLİR
Uzman isim hazır çorbaların bağımlılık yapabileceği uyarısında bulundu ve hazır çorbaların kan basıncını yükselttiğini ve kalp ritmini bozabileceğini de vurguladı.

"Zaman sıkıntınız yoksa malzemelerini bildiğiniz, damak zevkinize uygun çorbalar yapabilirsiniz. Çünkü hazır çorbaların içerisinde çok nadir de olsa monosodyum glutamat yani Çin tuzu vardır. Bu tuz, kişide bağımlılık yapmaktadır. Diğer bir sıkıntı ise hazır çorbalarda bulunan sodyum oranıdır. Evde yaptığımız zaman çorbayı, tuz oranını istediğimiz miktarda ayarlayabiliriz. Ancak hazır çorbalarda bunu ayarlamak mümkün değildir. Tüketilen hazır çorba ile birlikte vücudun sodyum oranını artırmaktayız. Sodyum oranının artması, kan basıncını yükselttiği gibi kalp ritmini de bozabilir. Bunun için mümkün oldukça ev tipi beslenmeye özen gösterilmelidir"

Ramazan ayında uzun süre aç ve susuz kalınacağı için yemeğe mutlaka çorba ile başlanması gerektiğini kaydeden belirten Ciğerli, şunları söyledi:
"Çorba, ayrıca vücudumuza sıvı girişini sağlamış olacaktır. Hazır çorba yerine evde yapılan az tuzlu çorbaları tercih etmeliyiz. Bazı yemeklerin günlük tüketilmesi uygun, bazı yemekler ise 2-3 gün buzdolabında bekletildikten sonra kullanılabilir. Sebze çorbaları da buzdolabında bekleyebilir. Ancak yoğurt, etli ve tavuklu çorbalar günlük olarak tüketilmelidir. 12 saati geçmemesine özen gösterilmelidir. Posalı çorbaları tüketmek, kalın bağırsak açısından önemlidir. Mercimek ve ezogelin çorbası, posa bakımından oldukça zengindir."

Hazır çorba tüketiminin bazı olumsuz etkileri olabilir:
Hazır çorba genellikle yüksek miktarda sodyum içerir. Aşırı sodyum tüketimi hipertansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek sorunları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hazır çorbalar genellikle işlenmiş ve rafine edilmiş malzemelerle yapılır, bu da besin değerinin azalmasına neden olabilir. Taze sebzeler ve protein kaynakları gibi sağlıklı besinlerden yoksun olabilirler.

Bazı hazır çorbaların içeriğinde yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler, koruyucular ve diğer kimyasal katkı maddeleri bulunabilir. Bu katkı maddelerinin bazılarına uzun süreli maruz kalmanın sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Hazır çorbalar genellikle yüksek kalori içerebilir, özellikle de yağ ve karbonhidrat bakımından zengin çorbalar söz konusu olduğunda. Düzenli tüketim, kilo alımına veya kilo kontrolünde zorluklara yol açabilir.

Hazır çorbalar genellikle işlenmiş olduğundan, besin kaybı yaşanabilir. Taze sebzelerin pişirilmesi sırasında vitamin ve mineral kaybı olabilir.
Bu nedenlerle, dengeli bir beslenme planı içinde hazır çorbaların sınırlı miktarda tüketilmesi önemlidir. Mümkünse ev yapımı çorbalar, taze malzemelerle hazırlanmış ve sağlıklı bileşenler içeren bir alternatif olabilir.