Ramazan'da ayıla bayıla yiyoruz ama organları bitiriyor! Uzmanlar uyardı: O şekildeyse sakın ağzınıza bile sürmeyin!

Ramazan'a sayılı günler kala sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan hurmalar da satılmaya başlandı. Faydalı diye ayıla bayıla yediğimiz hurmalar konusunda ise uzmanları uyardı. Faydalı sandığımız bu besinde öyle hileler yapılıyor ki aman dikkat! Gıda sahtekarlarının eline düşmemek ve sağlığımızdan olmamak için işte hurma alırken dikkat edilmesi gerekenler...

Hem besleyici hem de sağlıklı bir besin olan, Ramazan'da özellikle ortaya çıkıp kendini hatırlatan hurma tezgahlarda ve marketlerde yerini almış durumda. Hem doyurucu hem de besleyici olan hurma, en bilinen 3 türü Kudüs, İran ve Medine olan, toplamda farklı 8 çeşidi olan bir besin olarak da biliniyor. Vatandaşların orucunu açmak için sudan sonra ilk tercih ettiği besin olan, Kur'an-ı Kerim'de de faziletleri saymakla bitmeyen hurma, piyasada farklı fiyatlarla sunuluyor. www.posta.com.tr

Vatandaşlar aynı cinsteki hurmaların fiyatları arasındaki dalgalanmalara dahi hayret ederken uzmanları özellikle sağlığımızdan olmamamız için önemli uyarılarda bulunuyor. Gıda sahtekarlarının glikoz şurubu başta olmak üzere farklı ve zararlı pek çok kimyasalı ve tatlandırıcıyı kullanarak hurmaların çeşidini ve fiyatını farklı ölçülerde belirleyerek satışa sunduğu görülebiliyor.

ELE YAPIŞMASI RİSK TEŞKİL EDİYOR!
Uzmanlar özellikle kurutulmuş meyvelerde parlaklık, cilalı bir görünüm ve aşırı dikkat çeken bir yağlılık olmadığına dikkat çekerek bu tip hurmaların çok yüksek ihtimalle sahte olduğunu belirtiyor. Ele aşırı yapışma, cıvık, aşırıya kaçan yumuşak bir yapı ve ağızda keskin bir şeker dokusu, yağ donukluğu bırakan hurmalar, sahte olarak nitelenebiliyor.

Aşırı yapışan hurmaların ticari glikozlarla tatlandırıldığına dikkat çeken işin uzmanları, bu tip hurmaların sırf daha yüksek fiyatla satılmak için aşırı şeker yüklemesine maruz kaldığını belirtiyor. Piyasadaki en pahalı ve kaliteli hurma çeşidi olan Kudüs hurması satışında ve marketlerde paketli olarak satılan hurmalarda özellikle bu sahtekarlığa sıklıkla başvuruluyor.

DAL TEPECİĞİ HAYAT KURTARIR!
Hurmalar, ağaçlarda yetişen doğal meyveler arasında yer alıyor. Bu meyvelerin üst uç kısımlarında yer alan, 'dal tepeciği' olarak adlandırılan bir yer bulunuyor. Bu yapı, satın alınan hurmanın doğallığını anlamaya yardımcı olabiliyor. Doğal hurmaların üst kısmında, hafif sert ve bal mumumsu bir his bırakan, hafif içe göçük bir dal tepeciği yer alıyor.

Endüstriyel kaygılarla ve sahtekârlıkla üretilen, aşılanan ve şekerlendirilen hurmalarda ise bu yapıya rastlanmıyor. Dal tepeciği, özellikle hurmanın tazeliğini anlamak açısından da önem taşıyor. Bu tepecik, doğal meyvelerde yer alırken sahtelerinde bulunmuyor, çünkü dal tepeciği bayatlamaya ve beklemeye bağlı olarak kuruyup dökülebiliyor. Sahte hurmalar ise çeşitli koruyucu maddeler içerdiği için bayatlama etkisini görünürde vermiyor olsa da dal tepeciklerinin olmaması onları ele veriyor.

OLGUNLAŞMAMIŞ HURMALARI NAR EKŞİSİNDE BEKLETİP SATIYORLAR!
Tonajı çok daha uyguna gelen olgunlaşmamış hurmaları satın alan gıda sahtekarları, hurmaları nar ekşisinde bekletip parlatıcı, tatlandırıcı ve glukoz şurubu ile hurmaları satışa hazır hâle getiriyor. Aynı zamanda renklendirme ve boyama işlemleri ile de hurma çok daha toksik bir hâle getirilebiliyor.

Bu şekilde hazırlanan ve satışa sunulan hurmaları tespit etmek için aslında tadına bakmak dahi yeterli oluyor. Çok daha acı şekerli, endüstriyel bir lezzete sahip olan sahte hurmalar, özellikle şeker hastaları için büyük risk oluşturuyor.

SAHTE HURMA YERSEK NE OLUR?
Sahte hurmanın anlaşılma şeklinden, sahtekarlıklardan bahsettik. Peki, sahte hurmayı yediğimizde vücudumuza ne olur? Sahte hurmalar, içerisinde yer alan yüksek şeker oranı, koruyu maddeler, katkı maddeleri, tatlandırıcılar ve çeşitli kimyasallar bakımından bir hayli zengin. Bu zenginlik onları organlarımızı ve genel sağlığımız açısından toksik hâle getirir. Sahte hurmayı yemek, mide rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması başta olmak üzere pek çok olumsuz duruma yol açabiliyor.
Yediğimiz sahte hurmalar, kısa vadede kendi olumsuz etkisini belli etmiyor olsa da aslında katkı maddesi içeren tüm besinler gibi uzun vadede pek çok riskli hastalığa davetiye çıkarıyor.

SAHTE HURMANIN VÜCUDA ZARARLARI
Sahte hurmanın vücuda verdiği zararları şu şekilde sıralamak mümkün:
- Karaciğer ve pankreası bitiriyor,
- Kan şekeri dengesini bozuyor,
- Kanser riski taşıyor,
- İnsülin direncinin ortaya çıkmasına sebep olabiliyor,
- Kalp damar hastalıkları riskini artırıyor,
- Obeziteye davetiye çıkarıyor.

TAZE HURMANIN ÖNEMİ VE SEÇİMİ
Hurma satıcısı olan Recai Polat, taze ve beklemiş hurma arasındaki farkları vurguluyor ve vatandaşları Ramazan ayından önce alışveriş yapmaları konusunda uyarıyor. Taze hurmaların daha canlı renklere sahip olduğunu belirten Polat, "Geçen seneden kalan hurmaları tercih etmemeye özen gösterin. Taze ürünlerin renkleri daha canlıdır. Eski hurmaların renkleri ise daha mat olabilir. Ramazan öncesi alışveriş yapıp tadına bakmak daha sağlıklı bir seçim olacaktır” ifadelerini kullanıyor.
Fiyatlar konusunda da bilgi veren Polat, İran ve Medine hurmalarının en uygun seçenek olduğunu belirtiyor ve fiyatlarının 180 lira civarında olduğunu söyledi. Medine hurmalarının ise 400 ile 500 lira arasında değiştiğini, en iri ve etli olan Kudüs hurmalarının ise 280 ila 300 lira arasında değiştiğini dile getirdi.