Ramazan’da bu hataya düşmeyin! Uzmanı uyardı: Tatlı yeme isteğini sağlıklı şekilde karşılamak mümkün!

Bereket ve paylaşmanın sembolü olan Ramazan ayında, göze hitap eden leziz yemeklerin yer aldığı kalabalık sofralarda toplanılıyor ve iftar coşkusu maaile yaşanıyor. Tüm gün yeme ve içmeden uzak durulduğu için iftar sofralarında da sağlıklı ve hafif yemekler tercih edilmesi öneriliyor. Uzman Diyetisyen Hanife Banu Aydın Çağman, vücudun enerji ihtiyacının yanı sıra ruhsal olarak da rahatlama arzusundan kaynaklanabilen tatlı tüketimine ilişkin önemli noktalara değindi. Her iftarda tatlı yemenin bir ihtiyaç olmadığının altını çizen Çağman, sağlıklı tatlı tüketim tüyolarını açıkladı. İşte dikkat edilmesi gerekenler...

Elif Büşra Cebeci - Posta.com.tr / Yüksek miktarda şeker içeren şerbetli tatlılar kan şekerinin hızla yükselmesine neden olduğu için iftar sofraları için önerilen lezzetler arasında yer almıyor. Uzman Diyetisyen Hanife Banu Aydın Çağman, Ramazan ayında tatlı tüketiminden dikkat edilmesi gereken durumları Posta.com.tr okurları için açıkladı. Şerbetli tatlılardan uzak durulmasına dikkat çeken Uzman Diyetisyen, Ramazan’da sağlıklı tatlı tüketimine ilişkin tüyoları sıraladı. www.posta.com.tr

'HER İFTARDA TATLI YEMEMİZE GEREK YOK! BU BİR İHTİYAÇ DEĞİL'
Ramazan ayında, açlık duygusunun ve geleneksel ve kültürel alışkanlıkların da etkisiyle iftar sofraları çeşit çeşit yemekler ve tatlılarla donatıldığını ifade eden Çağman, “Gün boyu açlık sürecinde adeta rolantide işleyen metabolizmaya bu kadar çok miktarda besin yüklemek doğru değil. Dolayısıyla her iftarda veya sonrasında tatlı yememize gerek yok. Tabi ki açlık sürecinde kan şekerinin dengelenmediği durumlarda veya psikolojik olarak tatlı yeme isteğimiz oluyor ancak bu bir ihtiyaç değil.” uyarısında bulundu.

'TATLI YEME İSTEĞİNİ SAĞLIKLI ŞEKİLDE KARŞILAMAK MÜMKÜN!'
Tatlı yeme istediğini sağlıklı bir şekilde karşılamak için sütlü, kakaolu tatlılar, meyve tatlıları öneren Uzman Diyetisyen, sütlü ve kakaolu tatlılar protein içeriği sayesinde kan şekerini şerbetli tatlılar gibi hızla yükseltmediğine dikkat çekti. Çağman “Sütlü ve kakaolu tatlılar, yükselen kan şekerine yanıt olarak ortaya çıkan insulinin salgılanmasının da daha dengeli olmasını sağlar. Böylece iftar sonrası uyku gelmesi, yorgunluk, titreme, baş dönmesi gibi belirtilerin de oluşması engellenir.” açıklamasında bulundu.

'ÇİKOLATA KAKAO İÇERİĞİ İLE İYİ BİR SEÇİMDİR'
Çağman, “Ramazan’ın vazgeçilmezi güllaç, tarçınlı sütlaç ve muhallebiler, kakaolu tatlılar, kaymaklı meyve tatlıları miktarına da dikkat edildiğinde iyi bir seçim olabilir. Çikolata da kakao içeriği ile bir seçimdir. Yanında sütlü kahve ile tercih edilebilir.” önerisinde bulundu.

'KAN ŞEKERİNİ HIZLI YÜKSELTEN ŞERBETLİ TATLILARDAN UZAK DURULMALI'
Özellikle uzak durulması gereken tatlılar konusunda şerbetli tatlılara işaret eden Hanife Banu Aydın Çağman, “Kan şekerini ve insülini hızlı yükseltmesi nedeniyle şerbetli tatlılar doğru bir seçim olmayabilir. Yine kan şekerini hızlı yükselten beslenme şekli kan osmolaritesini arttırdığı için daha fazla su içme isteği ortaya çıkarabilir.” İfadelerini kullandı.

'ŞERBETLİ TATLILAR DAHA SAĞLIKLI BİR ÖĞÜN HALİNE GETİRİLMELİ'
Çağman, “Burada doğrudan bir yasaklama yerine şerbetli tatlıları daha sağlıklı bir öğün haline getirmek daha doğru bir yaklaşım. Örneğin baklavanın yanında sıcak bir çay içmek yerine soğuk süt veya sütlü kahve tüketmek, şerbeti su ile yapmak yerine süt ile hazırlamak; meyve tatlılarına tarçın ve doğal tahin eklemek tatlıların kan şekerini yükseltme hızını yavaşlatır.” dedi.

'KÜLTÜRÜMÜZDE YER EDİNMİŞ BAKLAVA VE KADIYIF GİBİ TATLILARI TAMAMEN HAYATIMIZDAN ÇIKARMAK MÜMKÜN DEĞİL!'
Kültürümüzde yer edinmiş baklava ve kadayıf gibi şerbetli tatlıların hayatımızdan tamamen çıkarılmasının mümkün olmadığının altını çizen Diyetisyen Çağman, tüketme biçiminin düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Çağman tatlı tüketim alışkanlıkları için şöyle konuştu; Dolayısıyla bir besini yasaklamak tamamen hayatımızdan çıkarmak yerine daha sağlıklı hale getirerek tüketmek, alışkanlıklarımızı bu şekilde düzenlemek daha doğru olur. Yemek sadece bedenimizi doyurduğumuz bir öge değil; kültürel, ekolojik, sosyal temeller üzerinde yükselen bir olgu. Dolayısıyla geçmişten günümüze kültürümüzde yer edinmiş baklava, kadayıf gibi tatlıları tamamen hayatımızdan çıkarmak kültürümüzden çıkarmak demek. Bunun yerine tüketme biçimini düzenlemek, miktarına dikkat etmek bir diyetisyen olarak benim için daha sürdürülebilir.

PRATİK, HAFİF VE SAĞLIKLI BİR TARİF
Aydın Çağman, iftar sofralarını süsleyecek sağlıklı ve hafif tatlı tarifi verdi.
Diyet önerilerinde özellikle yöresel tarifleri çok önemsediğini vurgulayan Çağman “Mutfağımız, sağlıklı tarifler açısından çok zengin. Ramazan’da da çok iyi olabilecek bir tatlı alternatifi olarak Giresun yöresine ait bir tarif paylaşmak isterim. Bu tatlı, hem anyosiyanin açısından zengin hem de protein ve meyve şekeri içeriğiyle düşük glisemik indeksli sağlıklı bir iftar sonrası seçeneği.” açıklamasında bulundu.

SAMAKSA TARİFİ VE YAPILIŞI
Malzemeler
- 2 su bardağı Siyah üzüm suyu veya siyah üzüm konserve şırası
- 2 yemek kaşığı mısır unu
- 1 avuç gün kurusu (tercihe bağlı)
- 1 çay bardağı soğuk süt
Hazırlanışı
- 2 su bardağı siyah üzüm şırasını 2 yemek kaşığı mısır unu ile orta ateşte pişirin.
- Puding kıvamına gelince 2 dakika kadar kısık ateşte kaynatın.
- Karışım hazırlandıktan sonra servis için kaselere alın.
- Soğuyunca üzerine soğuk süt ekleyerek afiyetle tüketin.