Ramazanda oruç tutarken daha çok acıkmanıza ve susamanıza yol açan hatalar

Ramazanda oruç tutarken yaptığınız bazı hataların oruç tutmanızı zorlaştırdığını, size gün içinde ağırlık verdiğini ve daha fazla acıkmanıza yol açtığını biliyor musunuz? İftar ile sahur arasında yetersiz su tüketimi, sahurda ağır yemekler, karbonhidrat zengini hamur işleri ve yetersiz protein tüketimi oruç tutarken hem daha fazla acıkmanıza hem de daha fazla susamanıza yol açıyor. İşte oruç tutmayı kolaylaştırmak için sakınmanız gereken beslenme hataları ve sizi daha tok tutacak, daha az susatacak öğün önerileri...

Oruç tutarken yapılan önemli hatalardan biri, sahura kalkmamak ve yetersiz su tüketimi. Ancak beslenme uzmanları oruç tutuyorsanız mutlaka sahura kalmanız gerektiğini söylüyor. Sahura kalkmamak hem iftar saatine kadar açlıkla daha fazla mücadele etmenize, acıkmasanız bile vücudunuzun çok fazla susuz kalmasına yol açıyor. Vücudun susuz kalması ise pek çok sorunu beraberinde getiriyor.
SUSUZ KALIRSAK NE OLUR?
- İdrara daha az çıkılır.
- Kan hacmi azalır.
- Tansiyon düşer.
- Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kurur ve sağlığını yitirir.
Vücuttaki suyun azalması ayrıca,
- Sindirim sistemi bozukluklarına,
- Bağırsak sıkışmalarına,
- Zihinsel performansta bozulmalara,
- Beden hareketlerinde azalmaya ve
- Baş ağrılarına neden olur.
SUSUZLUK HİSSİ, VÜCUTTAKİ SUSUZLUĞUN SON TEPKİSİ
Uzmanlar, su içmek için susamayı beklemenin yanlış olduğunu belirtiyor. Çünkü susama hissi vücuttaki susuzluğun son tepkisi. Ayrıca meşrubatlar, asitli içecekler, alkol, çay ve kahve gibi kafeinli içecekler vücudun su ihtiyacını karşılamadığı gibi, vücudun daha azla suya ihtiyaç duymasına yol açarlarken, ayrıca geçici olarak susuzluk hissini geçirdikleri için su tüketim alışkanlığını da olumsuz etkiliyorlar.
Sıvı tüketimini artırmak için dilerseniz doğal maden suyu, ayran, kefir, komposto, hoşaf veya kontrollü bir şekilde taze sıkılmış meyve suyu tüketebilirsiniz ancak yine de sıvı tüketimi sadece bu içeceklerden olmamlalı.
Bu nedenle sahurda çok acıkmasanız bile dengeli protein alımına ve ayrıca bol su içmeye dikkat edin.

HIZLI YEMEK YEMEK
Gün boyunca aç kaldığımız için iftar vaktinde yemeklere "saldırıyor" olabiliriz ancak hızlı yemek midenize bir anda aşırı yüklenmenize neden oluyor. Bu da reflü, hazımsızlık ve kalp rahatsızlığı gibi pek çok sağlık soruna yol açabilir.
İFTAR VAKTİNDE YOĞURT, AYRAN, CACIK GİBİ BESİNLER TÜKETMEMEK
İftarınızı açtıktan sonra çorba gibi hafif bir besinle başlayıp bir süre beslenmeye ara vermek, midenizi dinlendirmek gerekiyor. 5-10 dakika kadar ara verdikten sonra ana yemek olarak ne yerseniz yiyin, yanında mutlaka yoğurt, ayran veya cacığa yer verin. Ayran, yoğurt, cacık gibi besinler vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olurken tok tutma özelliğine de sahiptir. Böylece iftar sofrasında çok fazla kalori almadan sağlıklı ve dengeli beslenmiş olursunuz.
İFTAR SONRASI ARA ÖĞÜN YAPMAMAK
Ramazanda öğün sayılarımız 2 ana öğüne düşüyor ancak iftardan sahura kadar vücudun ara öğüne de ihtiyacı var. Bu nedenle sahura kadar 1-2 ara öğün eklemeniz gerekiyor. Böylece metabolizmanız daha iyi çalışır ve "ramazanda oruç tutmama rağmen neden kilo alıyorum?" sorusunu sormak zorunda kalmazsınız.

HAMUR İŞİ TÜKETMEK
Yüksek karbonhidrat içerikleri ile hamur işleri ve hamur işi ve şerbetli tatlılar hem iftar hem de sahur sofralarının vazgeçilmezlerinden ancak bu tür besinler hem yüksek kalorili hem de daha fazla acıkmanıza ve susamanıza yol açıyor. Özellikle sahurda kalitesiz karbonhidrat olarak nitelendirilen hamur işlerinden uzak durmanız faydanıza.
SAHURDA AĞIR YEMEK; ÇOK TUZLU BESLENMEK, KIZARTMALARDAN VAZGEÇEMEMEK
Tuzlu beslenme hem daha fazla susamanıza hem de vücudunuzda ödem oluşmasına neden olur. Bu nedenle özellikle sahurda zeytinin ve peynirin bile az tuzlusunu tercih etmek gerekir. Salamuralar, turşular ise kesinlikle uzak durmanız gereken diğer bir besin grubu. Kızartmalar da sizi gerçek anlamda doyurmadığı gibi gereksiz kalori alımına yol açar.

SAHUR İÇİN BESLEYİCİ, TOK TUTUCU VE AZ SUSATACAK ÖRNEK MENÜ
- Evde bulunan çiğ sebzelerle hazırlayabileceğiniz zeytinyağlı yumurta salatası (2 adet katı haşlanmış yumurta ile hazırlayın, üzerine mutlaka limon da sıkın)
- Az tuzlu beyaz peynir veya lor peyniri (lor peyniri 2 çorba kaşığını geçmesin)
- 1-2 dilim Tam buğday, ruşeymli veya çavdar ekmeği seçeneklerinden biri
- 1 adet meyve ancak üzerine mutlaka tarçın ekleyin
- 2-3 adet ceviz veya 6-8 adet çiğ badem veya fındık
- Bol su.
Yatmadan önce içeceğiniz suya biraz tarçın ekleyin. Böylece midenizin boşalma hızı yavaşlar, kendinizi daha uzun süre tok hissedersiniz.

İYİ BİR İFTAR MENÜSÜNDE NELER OLMALI?
- Tarhana çorbası
- Karnabahar mantısı (Haşlanan karnabaharların üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Dilerseniz kıymalı yapabilirsiniz. Üzerine de domates sosu eklersiniz)
- Mevsim salatası
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- 1 kase komposto veya karışık meyve hoşafı
(Uygulamalı tarifler için yemeklerin üzerine tıklayın)
