Yerken konuşmayın: Yutacağınız hava, gaz şikayetine yol açar.
Yavaş yiyin ve iyi çiğneyin: Besinlerin mekanik olarak parçalandığı ve ilk sindirimin başladığı yer ağızdır.
Bir öğünde aşırı yemek yemeyin: İftarda ve gece boyunca ihtiyacınız olan besinleri 2-3 öğüne bölerek tüketmeye çalışın, aşırı yemek hazımsızlık ve gaz şikayetine neden olur.
Yemek sonrası bitki çayı deneyin: Hazmı kolaylaştırıcı ılık bitki çayları gaz şikayetinizi azaltabilir.
Süt, yoğurt gaz yapabilir: Bunun için probiyotik maya ihtiva eden yoğurtları veya laktozsuz sütleri veya kefiri deneyin. Ayrıca bunların çok soğuk olmamasına dikkat edin.
Bağırsaklarınızın rahat çalışması için lifi artırın: Posa yani lif aslında algılandığı gibi tek bir besin öğesi değildir. Posa, vücudumuzun sindiremediği veya kana emilimini yapamadığı kompleks karbonhidratlara verilen isimdir. Posalar, çözünen ve çözünmeyenler olarak iki tiptir. Çözünen posalar suda erir, çözünmeyen posalarsa suda erimezler. Çözünmeyen posaları bağırsak kaslarını harekete geçiren posalar olarak adlandırabiliriz. Her ne kadar çözünmeseler de kendileri sindirilmeden atık maddelerin bağırsak içindeki hareketini sağlarlar. Bu nedenle de 'vücudun süpürgesi' olarak bilinirler. Çözünen posalarsa dışkıya yumuşaklık, jel kıvamı ve hacim kazandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, bu sayede kabızlığı önlerler.
İFTARDA SAHURA LİF TÜKETİMİNİ ARTIRMAK İÇİN NE YAPMALI?
- Haftada en az 1- 2 kez kuru baklagil yemeklerinden tüketmeyi deneyebilirsiniz.
- Sahurda ekmeğe alternatif olarak müsli, yulaf ezmesi gibi kahvaltılık gevrekleri tüketebilirsiniz.
- Sahur ve iftar mönülerinizde sebzeyi eksik etmeyin.
- Meyveleri soymadan, sebzeleriyse kabuklarıyla yiyin.
- Çorbalarınıza yulaf veya buğday kepeği ilave edin.