Büşra Eracun Akkaya / Posta.com.tr | Ramazan ayının sonlarına doğru havaların ısınmasıyla birlikte oruç tutan kişilerde susama hissini en aza indiren besinleri Uzm. Dyt. Ayça Sena Yılmaz açıkladı. Ramazan ayında iftar ve sahur menüleri de genellikle hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmelidir diyen Uzm. Dyt. Ayça Sena Yılmaz, sahur menüsünden başlayarak önerileri sıraladı; Salatalık: Bol su içeriğine sahip salatalığı menünüze ekleyebilirsiniz. Susuzluğunuzu giderebilir, ancak salatalık üstüne tuz eklemeyeniz. Bir başka sebze ise kabaktır. Kabak %90 su içermektedir ve su tutma kapasitesi yüksek bir sebzedir. Kabağın sindirimi kolaydır, çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi kabaklı omlet gibi pişirerek de sahur menünüzde tüketebilirsiniz. Lif açısından zengin olan domates de aynı şekilde yaklaşık %94 su içermektedir. Aynı zamanda su içeriği ile susuzluk için faydalı olabilmektedir. Düşük kaloriye sahip olan domates, likopen içeriğinden dolayı birçok fayda içermektedir. Taze olarak tüketebileceğiniz gibi domates suyu olarak da tüketebilirsiniz. İftarda ise menünüzde mutlaka salata olmalıdır. Salatanızı her gün farklı çeşit çeşit yapmak, beslenme programınızı sağlıklı hale getirir, salatalarınızda özellikle marul, domates, salatalık tüketmek susuzluğu önlemek için faydalı olabilmektedir. Ramazan ayını kolay geçirmek için tercih edilen besinlerin önemi çoktur. Oruç tutan kişiler için besin önerisinde bulunan Uzm. Dyt. Ayça Sena Yılmaz, “Uzun süre tok kalmak ve susuzluğu önlemek için doğru sağlıklı besinleri seçmek önemlidir. Sahurda özellikle lifli beslenmek gün boyu size tokluk sağlayacaktır. Lif sindirilmesi uzun süren bir kompleks karbonhidrat türüdür. Lifli (posalı) yiyecekler sindirilirken fazla çaba gerektirir ve sindirim süresini uzatarak uzun süre tokluk sağlar. Bu nedenle, uzun süre tok kalabilmek için lifli gıdaları almak beslenmenize eklemeniz önemlidir” dedi. Sahurda protein açısından zengin olan yumurta tüketmek, gün boyu tok kalmanızı sağlayabilir diyen Ayça Sena Yılmaz, “Lif açısından zengin olan tam buğday ekmeği ise sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını destekleyerek tokluk hissi sağlar. Lif açısından ve kompleks karbonhidrattan zengin olan bir diğer besin ise yulaf ezmesidir. Sahurda kendinize yulaf ezmeli kaseler hazırlayarak da gün boyu tokluk süresinizi uzatabilirsiniz. Probiyotik kaynağı olan aynı zamanda proteinden zengin olan yoğurt tüketmek ya da kefir içmek uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilmektedir. Kefir içine bir çay kaşığı çörekotu atarak tokluk sürenizi daha da uzatabilirsiniz. Gün boyu enerji seviyenizi korumak için ceviz, fındık gibi kuruyemişten de destek alabilirsiniz. Ancak kuruyemişleri çiğ olarak tüketmeyi unutmayın. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler yüksek su içeriğine sahip olduğu için susuzluğu önlemede yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır. Sahurda sindirimi zor besinlerden kaçınılmalıdır. Aşırı tuzlu, şekerli ve aşırı yağlı yiyecekler tüketilmemelidir, çünkü bu tür yiyecekler susuzluğa yol açabilir ve tokluk sürenizi kısaltabilirler” ifadelerini kullandı.