Ramazan'ın 14. günü için iftar menüsü (14 Mart 2025)

"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın on beşinci günü için iftar menüsü ile karşınızdayız. Bugün ramazan için hazırladığımız iftar menüsünde arpa şehriye çorbası tarifi, patates oturtma tarifi, yeşil mercimekli pilav tarifi ve şam tatlısı tarifi var. İşte ramazanın 16. günü için Posta.com.tr'den iftar menüsü...

GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ
Ramazan ayı boyunca iftarda ne yemek yapacağınızı düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştıracak birbirinden lezzetli çorbadan tatlıya kadar iftar menüleri haberimizde.

ŞEHRİYE ÇORBASI TARİFİ
Şehriye çorbası malzemeler:
- 1 çay bardağı arpa şehriye + 1 çorba kaşığı daha arpa Şehriye
- 2 çorba kaşığı salça
- 4 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çorba kaşığı pul biber
- 1 adet et veya tavuk bulyonu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 litre sıcak su yaklaşık
ŞEHRİYE ÇORBASI YAPILIŞI:
- Öncelikle yağı tencere koyun ardından naneyi ekleyin.
- 1 dk kadar bekledikten sonra salçayı ilave edin.
- 2-3 dk kadar kısık ateşte kavurun.
- Şehriyeyi ilave edip 2 dk daha kavurun, baharatını ekleyin.
- Bulyonu atın, sıcak suyu dökün karıştırın. Suyu az gelirse su ekleyebilirsiniz.
- 5 dk kadar kaynaktan sonra kapağı kapatıp ocaktan alın.
- Kapağı kapalı şekilde 5-10 dk dinlendikten sonra servise hazır.

PATATES OTURTMA TARİFİ
Malzemeler:
- 4- 6 tane patates
- 500 gram kıyma
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tane kuru soğan (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı salça
- 3 tane domates (küçük doğranmış)
- 5 dal kıyılmış maydanoz
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 1 su bardağı su
- Tuz
- Karabiber
PATATES OTURTMA YAPILIŞI:
- Patates oturtma için önce kıymayı sıvı yağda biraz kavurun.
- Soğan ve sarımsağını ekleyin bir iki karışım kavrulsun ve salçasını ilave edin.
- Ardından domates, maydanoz, baharat ve suyunu katıp kısık ateşte domatesler iyice pişene kadar sote yapın.
- Bu arada patatesleri soyun, yıkayın ve ince dilimleyin, yuvarlak dilimler olacak.
- Borcamı bol yağlayın ve patates dilimlerinden bir kat borcama döşeyin, kıyma harcının yarısını patateslerin üzerine yayın sonra tekrar patates dizin.
- En üste fırçayla biraz sıvı yağ sürün.
- Borcamın üzerini folyo ile kapatıp patatesler pişene kadar 200 derece fırında pişirin.
- Patatesler yumuşayınca üzerini açın, biraz kızarsın.
- Patates oturtmamız 1-2 dakika dinlendirdikten sonra servise hazır olur.

MERCİMEKLİ PİLAV TARİFİ
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı bulgur
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 3 su bardağı su (mercimeği haşlamak için)
- 1 adet büyük kuru soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Sıcak su (bulgurların üzerini biraz geçecek kadar)
YEŞİL MERCİMEKLİ PİLAV YAPILIŞI:
- Yeşil mercimek 3 bardak su ile hafif haşlanır.
- Tereyağı ve sıvı yağ karıştırılır ince doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Yıkanmış bulgurlar eklenip karıştırılır. Üzerine haşladığımız mercimekleri ekleyin.
- Suyu üzerine çıkacak kadar ekleyin.
- Orta ateşte suyu çekene kadar pişirin.
- Bulgur suyunu iyice çektikten sonra dinlendirin.

ŞAM TATLISI TARİFİ
Şam tatlısı malzemeler:
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı un
- 2,5 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
- 1 çay bardağı kavrulmuş tuzsuz fıstık
- Şam tatlısı şerbeti için:
- 2,5 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
ŞAM TATLISI YAPILIŞI:
- Bir kapta şeker, yoğurt ve sıvıyağ pürüzsüz kıvam alıncaya kadar iyice çırpın.
- Daha sonra irmik, karbonat, vanilya eklenip tekrar çırpın. Un kontrollü şekilde ilave edilip çırpılır.
- Yağlanmış kare borcama hazırlanan harç dökülür.
- 2' ye ayrılmış fıstıklar da üzerine düzenli bir şekilde dizilir.
- Önceden ısıtılmış 180 ‘C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
- Şerbeti için şeker, su küçük bir tencerede kaynatılır.
- Kaynadıktan sonra içine limon eklenip 1-2 dk daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır.
- Tatlı fırından alındıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için beklenir.
- 5 dakika kadar sonra keskin bir bıçakla dilimlere ayrılır. Ilık şerbet tatlının üzerine gezdirilir.
- Şerbeti çekmesi için üzerine büyük bir tepsi kapatılıp 1-2 saat bekletilir.