Ramazan'ın 16. günü için iftar menüsü (16 Mart 2025)

"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın 15. günü için iftar menüsü ile karşınızdayız. Ramazanın on beşinci günü için iftar menüsünde mercimek çorbası tarifi, İzmir köfte tarifi, domatesli pilav tarifi ve irmikli muhallebi tatlısı tarifleri var. İşte ramazanın on beşinci günü için Posta.com.tr'den iftar menüsü...

GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ
Ramazan ayı boyunca iftarda ne yemek yapacağınızı düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştıracak birbirinden lezzetli çorbadan tatlıya kadar iftar menüleri haberimizde.

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
Süzme mercimek çorbası malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 4 su bardağı veya et suyu
- Yarım limon
- Kırmızı toz biber
- Pul biber
- Tuz
- Tereyağı
Üzeri için;
- Nane
SÜZME MERCİMEK ÇORBASI YAPILIŞI
- Mercimekleri yıkayıp süzün, ardından tencereye alın.
- Üzerine doğranmış soğan, havuç, zeytinyağı, limon, baharat, tuz ve suyu ekleyip pişmeye bırakın.
- Suyu yetersiz gelirse ekleyebilirsiniz.
- Tüm malzemeler piştikten sonra çorbanızı blender'dan geçirin.
- Daha sonra üzeri için bir miktar tereyeğını sos tenceresinde kızdırın ve dilerseniz kırmızı pul biber ve kuru nane gibi baharatlarla lezzetlendirin.
- Sıcakken çorbanın üzerinde gezdirip çorbaları servis edin.

İZMİR KÖFTE TARİFİ
İzmir köfte malzemeler
Köftesi için:
- 500 gram az yağlı kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 1/2 (yarım) demet maydanoz
- 1,5 su bardağı bayat ekmek içi
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Kekik
- Tuz
Diğer malzemeler;
- 4 adet domates (3 adedi sosu için, 1 adedi de üzerine dilimlemek için gerekiyor)
- 4 adet patates (ufaksa 5 tane de koyabilirsiniz)
- 3 adet çarliston biber
- 1 tatlı kaşığı salça (tercihen karışık)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ (sos için)
Kızartmak için:
- Sıvı yağ
İZMİR KÖFTE YAPILIŞI
- Ekmek içini ve arkasından soğanı rondodan geçiriyoruz.
- Yumurtayı, ince ince doğranmış maydanozu, baharatları ve kıymayı da ekleyip iyice yoğuruyoruz.
- Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekil verip biraz dinlenmesi için tabağa sıralıyoruz.
- Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde keselim. Patateslerle köfteler aynı boy olursa, daha şık gözükecektir.
- Sıvı yağı iyice kızdırıp (çok yağ çekmesin diye) önce patatesleri arkasından da köfteleri azıcık kızartıyoruz. (kesinlikle iyice pişirmeyin ağır olur, kızarmadan almamız gerekiyor)
- Daha sonra tepsiye, yan yana olacak şekilde bir patates bir köfte şeklinde sıralayın.
- Sonrasında sos tenceremize sıvı yağımızı alıyoruz, salçamızı da ekleyip iyice karıştıralım.
- Arkasından rendelediğimiz 3 adet domatesi de ekleyip 10 dakika pişmeye bırakalım, isterseniz sarımsak da atabilirsiniz içine.
- Kekik ve tuzunu da ekledikten bir kaç dakika sonra ocaktan alıyoruz.
- Bu aşamada sosun içerisine 1,5 su bardağı su ekleyerek de yapabilirsiniz dilerseniz eklemeden yemeği fırına koymadan önce tepsinize 1 su bardağı sıcak su da ekleyebilirsiniz.
- Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine hepsine değecek şekilde döküyoruz ki kurumasın pişerken.
- Üzerine 1 adet soyulup dilimlenmiş domatesi sıralıyoruz, biberleri de kesip içini temizledikten sonra aralarına yerleştiriyoruz.
- Fırına atmadan önce tepsinin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup önceden ısıtılmış 180°C fırında patateslerin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
- Dilerseniz 30. dakikadan sonra açıp, tepsinin içindeki sostan köftelerin ve patateslerin üzerine biraz gezdirin.

DOMATESLİ PİLAV TARİFİ
Domatesli pilav malzemeler
- 1,5 su bardağı beyaz pirinç
- 2 adet rendelenmiş domates
- 3 kaşık tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı kaynar su
- 3-4 damla limon suyu
DOMATESLİ PİLAV YAPILIŞI
- Pirinçleri yıkayın ve kaynar suyun içerisine birkaç damla limon sıkıp 20 dakika bekletin.
- Daha sonra pirinçleri süzdürün. Domateslerin kabukların soğup rendeleyin.
- Tencerede tereyağını eritin. Eriyen tereyağın içine domatesleri ekleyin.
- Domates suyunu çekene kadar pişirin.
- Üzerine kaynar suyu ilave edin.
- Tenceredeki su kaynamaya başlayınca pirinçleri ilave edin.
- Tuzu ilave edin. Güzelce karıştırıp kapağını kapatın.
- Suyu çeken pilavı kontrol edin. Piştiğinde üzerine kağıt havlu ekleyip 5 dakika dinlendirin.
- Sıcak servis edin.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI TARİFİ
Sütlü irmik tatlısı malzemeler
- 1 litre süt
- 7 çorba kaşık irmik
- 5 kaşık şeker
- 1 paket vanilya
İRMİKLİ MUHALLEBİ YAPILIŞI
- Derin bir tencereye sütü dökün, üstüne irmikle toz şekeri ekleyin.
- Ocağın altını açtıktan sonra malzemeler muhallebi kıvamını alana dek, koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin.
- Tatlınız muhallebi kıvamını aldıktan sonra oda ısısında dinlenmeye bırakın.
- Soğuduktan sonra 1-2 saat buzdolabında bekletin.
- Dilerseniz üstünü Antep fıstığı veya damla çikolata ile süsleyebilir, şekeri dengelemek için üzerine biraz tarçın ekleyebilirsiniz.