Ramazan'ın 17. günü için iftar menüsü (17 Mart 2025)
"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın on yedinci günü için iftar ve sahur menüsü ile karşınızdayız. Ramazanın on yedinci günü için iftar menüsünde hanımağa çorbası tarifi, nohut yemeği tarifi, pirinç pilavı tarifi ve dudove tatlısı tarifi var. Sahurda ise basitçe hazırlanacak ve oruç tutarken daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacak, daha az susatacak besleyici bir menü hazırladık. İşte ramazanın 17. günü için Posta.com.tr'den iftar ve sahur menüsü...

MİSKET KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ TARİFİ
Misket Köfteli Bezelye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
- 600 gr taze bezelye (Veya 1 kutu konserve bezelye)
- 2 orta boy patates
- 1 adet soğan
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
- 1 çay kaşığı şeker
Köfte için:
- 200 g dana kıyma
- 1 adet soğan (çok küçük doğranacak)
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı ekmek kırıntısı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber, pul biber (arzu edilen diğer baharatlar)
MİSKET KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ YAPILIŞI
- Köfte için tüm malzemeler karıştırılarak iyice yoğurulur.
- Misket büyüklüğünde yuvarlak şekil verilir.
- Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğan, sıvı yağ da kavrulur.
- Üzerine salça ve kırmızı toz biber eklenir.
- Daha sonra kabukları soyulup iri küpler halinde doğranmış patatesler eklenir.
- 3-4 dk. kavrulduktan sonra tuz ve üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir.
- Kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır.
- Kaynamaya başlayınca köfteler ve bezelyeler ilave edilir.
- Şeker de eklenerek karıştırılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.
- Piştikten sonra en az 20 dk. dinlendirilir.

PİLAV TARİFİ
Pilav malzemeler
- 2 su bardağı pirinç
- 2,5 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
Pirinçleri ıslatmak için;
- Pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık su
- Tuz
PİLAV YAPILIŞI
- Pirinci bol su ile yıkayın.
- Uygun bir kaba alarak üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin.
- Birazda tuz ilave edip karıştırın ve 15-20 dakika bekletin.
- Daha sonra yıkayarak suyunu süzün.
- Nişastası gidene kadar yıkayın. Çıkan suyun berrak olması gerekiyor.
- Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun.
- Pirinçler yeteri kadar kavrulduğunda pirinçlerin tane tane dökülmeye başlamasından anlayabilirsiniz.
- Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyin.
- İsterseniz yarım tavuk suyu yarım sıcak su kullanabilirsiniz.
- Son olarak tuzu ekleyin.
- Pilavın kapağı kapalı bir şekilde önce yüksek ateşte pişmeye bırakın.
- Üzeri göz göz olduğunda yani üzerindeki suyu çekip pilavın üzerinde nokta nokta delikler oluştuğunda kısık ateşe alın.
- Pirinçler yumuşayıp suyu tamamen çekene kadar pişirin.
- Pişen pilavı ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu peçete sererek kapağını tekrar kapatın.
- Pilavı 10-15 dakika dinlendirin.

DUDOVE TATLISI TARİFİ
Dudove tatlısı malzemeler
- 2 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı ceviz
- 250 gram oda ısısında tereyağı
- Yarım su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Aldığı kadar un
Şerbeti için:
- 5 su bardağı su
- 4 su bardağı toz şeker
- Yarım limon suyu
DUDOVE TATLISI YAPILIŞI
- Dudove tatlısının şerbetini hazırlamak için şeker ve suyu 10 dakika boyunca tencerede ara ara karıştırarak kaynatın.
- Ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyerek bırakın.
- Dudove tatlısı için oda sıcaklığında tereyağını, sıvı yağı, yumurtaları ve şekerleri bir kapta çırpın.
- Karışıma yavaş yavaş kabartma tozu ve unu ilave edin.
- Cevizleri de ekleyerek, homojen bir karışım olana kadar yoğurun.
- Fırınınızı 180 derecede ısıtın.
- Hamuru top top şekillendirerek yağladığınız fırın tepsisine dizin.
- Üstlerine çatalla çok bastırmadan çizik veya delikler açarak biçimlendirin.
- İyice kızarıncaya kadar pişirin.
- Fırından alınca 5 dakika kadar soğumaya bırakıp şerbeti tatlıların üzerinde gezdirin.
- 1-2 saat dinlendirin.
- Ilık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.
