Ramazan'ın 19. günü için iftar menüsü (19 Mart 2025)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak mercimek çorbası tarifi, Çerkez tavuğu tarifi, şehriyeli pirinç pilavı tarifi ve zerde tarifi.

BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün mercimek çorbası tarifi, Çerkez tavuğu tarifi, şehriyeli pirinç pilavı tarifi ve zerde tarifi var.

MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
Süzme mercimek çorbası malzemeleri
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
4 su bardağı veya et suyu
Yarım limon
Kırmızı toz biber
Pul biber
Tuz
Tereyağı
Üzeri için;
Nane
SÜZME MERCİMEK ÇORBASI YAPILIŞI
Mercimekleri yıkayıp süzün, ardından tencereye alın.
Üzerine doğranmış soğan, havuç, zeytinyağı, limon, baharat, tuz ve suyu ekleyip pişmeye bırakın.
Suyu yetersiz gelirse yavaşça ve ölçülü şekilde eklemeye devam edin.
Tüm malzemeler piştikten sonra çorbanızı blender'dan geçirin.
Daha sonra üzeri için bir miktar tereyeğını sos tenceresinde kızdırın ve dilerseniz kırmızı pul biber ve kuru nane gibi baharatlarla lezzetlendirin.
Sıcakken çorbanın üzerinde gezdirip çorbaları servis edin. Afiyet olsun!

ÇERKEZ TAVUĞU TARİFİ
Çerkez tavuğu malzemeler:
1 adet bütün tavuk
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı limon suyu
1/2 tatlı kaşığı tane karabiber
5 su bardağı su
Cevizli harcı için:
300 gram ceviz
3 diş sarımsak
4 dilim bayat ekmek içi
1,5 su bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı toz kişniş
Üzeri için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
ÇERKEZ TAVUĞU YAPILIŞI
Tavuklar ilk olarak temizlenir ve bol suda yıkanır.
Derin bir tencere içerisine alınır ve içme suyu, orta boy kuru soğan, limon suyu ve tane karabiber eklendikten sonra orta ateşte pişirilir.
Yumuşayana kadar pişen tavuğu geniş bir tabağa alırız.
Kemik ve derilerini ayıkladığınız tavuğu, ince ince uzun parçalar halinde didikleriz.
Arzuya göre macun kıvamına gelmesi için mutfak robotundan geçirin.
Cevizli harcı hazırlamak için sarımsaklar incecik kıyılır ve tuz ilave edilip sarımsaklar dövülür.
Ayıklanmış ceviz içleri eklenip dövme işlemine devam edilir.
Ufalanmış bayat ekmek içlerini azar azar eklenen tavuk suyuyla yumuşattıktan sonra cevizli karışıma katılır.
Toz kişnişi eklenir, tüm malzemeyi koyu bir akışkanlık elde edene kadar karıştırılır.
Tel tel ditilmiş tavuk etleriyle harmanladığınız cevizli karışımı servis tabağına alınız.
İsteğe bağlı zeytinyağında pulbiberi yakıp üzerine dökebilirsiniz. Afiyet olsun!

ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ
Şehriyeli pirinç pilavı için malzemeleri
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu)
Tuz
ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI YAPILIŞI
Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir.
Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür.
Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.
Şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur.
Pirinçler ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur.
Üzerine sıcak su eklenir ve tuzu ilave edilir.
Tencerenin kapağı kapatılarak, yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar, yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın ve tamamen suyu çekene kadar pişirin.
Ocaktan aldıktan sonra, üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin.
Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

ZERDE TARİFİ
Zerde malzemeler
1 çay bardağı kırık pirinç
6-7 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
3 tatlı kaşığı nişasta
1 çay bardağı su (nişastayı çözdürmek için)
1 çay kaşığı safran (veya zerdeçal)
1 yemek kaşığı gül suyu
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
ZERDE YAPILIŞI
Su ve pirinci bir tencereye alarak haşlayın.
Pirinçler haşlanınca şeker, safran, güldüğü, dolmalık fıstık, kuş üzümü ekleyin, bir taşım daha kaynatın.
1 çay bardağı su ile nişasta eritin ve tencereye ekleyin.
2-3 dakika daha kaynatılıp kaselere bölün.