Ramazan'ın 23. günü için iftar menüsü (23 Mart 2025)

"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın beşinci günü için iftar menüsü ile karşınızdayız. Bugün ramazan için hazırladığımız iftar menüsünde domates çorbası tarifi, alinazik tarifi, kremalı mantarlı makarna tarifi ve mevsim salata tarifleri var. İşte ramazanın 23. günü için Posta.com.tr'den iftar menüsü...

GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ
Ramazan ayı boyunca iftarda ne yemek yapacağınızı düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştıracak birbirinden lezzetli çorbadan tatlıya kadar iftar menüleri haberimizde.

DOMATES ÇORBASI TARİFİ
Domates çorbası malzemeleri
- 5 adet büyük boy sulu domates
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 4 su bardağı sıcak et suyu
- 2 çay bardağı sıcak süt
DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI
- 1 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritin.
- 2 yemek kaşığı unu ekleyip kokusu çıkana kadar kısık ateşte, tereyağında kavurun.
- 5 adet rendelenmiş domatesi kavrulmuş un karışımına ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin.
- Üzerine 4 su bardağı sıcak et suyunu ilave edin.
- Kesilmemesi için küçük bir cezvede ısıttığınız 2 çay bardağı sütü azar azar ekleyip hızlıca karıştırın.
- Çorbayı kaynayana kadar orta ateşte ardından da kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
- Daha pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçirin.
- Servis kaselerine aldığınız çorbayı, rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!

ALİNAZİK TARİFİ
Alinazik malzemeleri
- 50 gram tereyağı
- 1 diş sarımsak
- 250 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1çay kaşığı tuz
- Patlıcanlı karışım için:
- 1 kase yoğurt
- 3 adet közlenmiş patlıcan
- 1 çay kaşığı tuz
ALİNAZİK YAPILIŞI
- Tereyağını derin bir tavanın içine alın. Sarımsağı ilave ederek hafifçe soteleyin
- Ardından minik doğranmış kuşbaşı etleri ekleyerek karıştırın, kapağını kapatıp 6-7 dakika kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın.
- Piştikten sonra salça, toz kırmızı biber ve tuz ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alın.
- Közlenmiş patlıcanları kesme tahtasının üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla dövün.
- Dövme aşamasında üzerine hafifçe tuz atın.
- İyice ezildiklerinde yoğurtla bir kasenin içinde birleştirin ve güzelce karıştırın.
- Servis tabağının içerisine yoğurtlu patlıcanlı karışımı alın. Ortasını çukurlaştırın. Hazırladığınız etleri de üzerine yerleştirin. Sosunu ilave ederek servis edin. Afiyet olsun!

KREMALI MANTARLI MAKARNA TARİFİ
Kremalı mantarlı makarna malzemeleri
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 diş sarımsak
- 1 kutu mantar
- 50 g tereyağı
- 100 ml krema
- 1 paket fettuccine makarna (Haşlanmış)
- 2 yemek kaşığı parmesan peyniri veya eski kaşar peyniri
- Tuz, taze çekilmiş karabiber
- 5-6 dal maydanoz
KREMALI MANTARLI MAKARNA YAPILIŞI
- Öncelikle sarımsakları kıyın ve mantarları nemli bir bezle silin.
- Ardından kullanılacak mantarları dilimler halinde kesin.
- Bir tencerenin içine makarnaları koyun ve 8 dakika haşlayın. Sıvı yağı geniş bir tavada ısıtıp içerisinde ince kıyılmış sarımsakları kavurun.
- Önceden dilimlediğiniz mantarları da tavaya ekleyin. Suyunu salıp çekene kadar arada bir karıştırarak kavurun.
- Tereyağını ve kremayı da bu karışıma ilave edin. Tereyağı ile krema iyice eriyip malzemeye karışınca, önceden haşlayıp süzdüğünüz makarnayı ekleyin.
- Birkaç kez karıştırdıktan sonra rendelenmiş parmesan peynirini de ilave edin.
- En son tuzunu, karabiberini ve kıyılmış maydanozu serpin. Son bir kez karıştırdıktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Sonrasında servis edin, afiyet olsun!

MEVSİM SALATASI TARİFİ
Mevsim salata malzemeleri
- Yarım göbek kırmızı lahana
- 2 adet havuç
- 1 göbek marul veya kıvırcık
- Yarım demet roka
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- İsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısır
- Tuz
- 1 limonun suyu
- Zeytinyağı
MEVSİM SALATA YAPILIŞI
- Göbek marulu yıkayıp dörde kesin.
- Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
- Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle iyice ovun. Dilerseniz limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bir süre tuz ve sirke ile beklemesi iyi olur. Ardından son bir kez tekrar yoğurur gibi ovmaya devam edin.
- Bu işlem sırasında elleriniz boyanabilir, dilerseniz bir mutfaklarda da kullanılan ve hareket kabiliyetinizi engellemeyen ameliyat eldivenlerinden kullanabilirsiniz.
- Havucu rendeleyin.
- Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.
Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin. - Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.
İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin. - Roka, maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.
- Dereotu ile süsleyin.
- Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın. Kırmızı lahananyı ayrıca sirke ile ovduysanız, sirke koymanıza gerek yok. Afiyet olsun!