Ramazan'ın 25. günü için iftar menüsü (25 Mart 2025)

"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın otuzuncu günü için iftar menüsü ile karşınızdayız. Bugün ramazan için hazırladığımız iftar menüsünde beyran çorbası tarifi, pirzola tarifi, pirinç pilavı tarifi ve güllaç tarifi var. İşte ramazanın 30. günü için Posta.com.tr'den iftar menüsü...

GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ
Ramazan ayı boyunca iftarda ne yemek yapacağınızı düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştıracak birbirinden lezzetli çorbadan tatlıya kadar iftar menüleri haberimizde.

BEYRAN ÇORBASI TARİFİ
Beyran çorbası malzemeler:
- 1 kg kemikli kuzu gerdan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı pirinç
- 8-10 diş sarımsak
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Tuz
- Kırmızı toz biber
- Karabiber
- 8 su bardağı et suyu(haşlanan etin suyu)
BEYRAN ÇORBASI YAPILIŞI:
- Et düdüklü tencereye alınarak üzerini geçecek kadar su koyulup (su miktarını çorbanın kıvamına göre kendiniz ayarlayın) haşlanıncaya kadar pişirilir.
- Pişen etler süzülerek (suyunu atmayın) kemiklerinden ayrılır ve ufak ufak parçalanır.
- Etlerin suyu bir tencereye alınır ve İçerisine pirinçler eklenir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
- Daha sonra tereyağı, biber salçası, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharatlar ilave edilir. Daha sonra haşlanmış etler de eklenir ve çorba kaynamaya bırakılır. Bir süre daha kaynadıktan sonra altı kapatılır.
- Tereyağını çorbayı kaselere koyduktan sonra üstüne de gezdirebilirsiniz. İsteğe bağlı servis ederken kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.

PİRZOLA TARİFİ
Pirzola malzemeler:
- 8 adet kuzu pirzola
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 dal biberiye
- 1 çay kaşığı iri çekilmiş deniz tuzu
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Pirzola sosu için:
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
- 4 dal maydanoz
- 4 dal taze kişniş
PİRZOLA YAPILIŞI:
- Kuzu pirzolaları derin bir karıştırma kabına alın. Zeytinyağı, biberiye ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle harmanlayın.
- Oda ısısında marine olan pirzolaları, üzerine deniz tuzu serptikten sonra önceden ısıtılmış döküm tavada ve yüksek ateşte 2-3 dakika mühürleyin.
- Dış kısmında bir kabuk oluşan ve mühürlenen pirzolaları önceden ısıtılmış sıcak fırın kabına yan yana yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında, 10-12 dakika aralığında fırınlayıp damak tadınıza uygun olan pişirme oranına getirin.
- İsteğe bağlı servis esnasında kullanacağınız sos için; ayıklanmış taze kişniş ve maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Rendelenmiş limon kabuğu, sarımsak ve zeytinyağı ilavesiyle karıştırın.

PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ
Pirinç pilavı malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı ay çiçek yağı
- 1,5 su bardağı baldo pirinç
- 2 su bardağı sıcak tavuk suyu
- 1 adet kesme şeker
- 4 damla limon suyu
- 1/2 çay kaşığı tuz
PİRİNÇ PİLAVI YAPILIŞI:
- Tereyağı ve ay çiçek yağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın.
- Berrak bir su çıkana kadar soğuk suda yıkadığınız pirincin fazla suyunu süzdürün.
- Şeffaf bir görünüm alana kadar pirinçleri kavurmaya başlayın.
- Pirinçlerin tane tane olması ve beyazlığını koruması için esmer şeker ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin.
- Sıcak tavuk suyunu katıp tuzla tatlandırın.
- Sadece bir kez tahta bir kaşıkla karıştırdığınız pilavı, kapağını kapattığınız pilav tenceresinde kısık ateşte 10-12 dakika pişirin.
- Sürenin sonunda pirinçler uzayıp suyunu çektiğinde pilavın üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatın.
- Arzuya göre tencereyi de nemli bir mutfak beziyle sarıp demlenmesi için bir kenarda bekletin. Sonrasında servis edin, afiyet olsun!

GÜLLAÇ TARİFİ
Güllaç malzemeler:
- 300 gram güllaç yaprağı
- 2 litre süt
- 2 su bardağı şeker
- 1.5 yemek kaşığı gıdaya eklenebilir gül suyu
- 150 gram ceviz
Üzeri için;
- Yarım nar
GÜLLAÇ YAPILIŞI:
- Güllaç için önce; süt, 2 su bardağı toz şekeri bir tencerede kaynatın. Daha sonra 1.5 yemek kaşığı gül suyunu süte ekleyip büyükçe bir tepsiye boşaltın.
- Güllaç yapraklarının yarısını tek tek süte batırın ve ayrı bir tepsiye üst üste yayın. Ortasına ceviz serpin. Kalan güllaçları da aynı şekilde süte batırıp, cevizin üzerine üst üste yerleştirin.
- Tepsideki sütlü karışımı güllacın üzerine dökün ve sütü çekene kadar 4 saat buzdolabında bekletin. Ardından istediğiniz şekilde kesin. Üzerini toz Antep fıstığı ve kiraz şekerlemesi veya nar taneleri ile süsleyip servis yapın.