Ramazan'ın 4. günü için iftar menüsü (4 Mart 2025)

"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın yirmi ikinci günü için iftar menüsü ile karşınızdayız. Bugün ramazan için hazırladığımız iftar menüsünde şehriyeli tavuk çorbası tarifi, mantar sote tarifi, salçalı bulgur pilavı tarifi ve sütlaç tarifi var. İşte ramazanın 22. günü için Posta.com.tr'den iftar menüsü...

GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ
Ramazan ayı boyunca iftarda ne yemek yapacağınızı düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştıracak birbirinden lezzetli çorbadan tatlıya kadar iftar menüleri haberimizde.

ŞEHRİYE TAVUK ÇORBASI TARİFİ
Şehriye tavuk çorbası malzemeler:
- 1 tane kalçalı baget veya 3 tane baget,
- Yarım tatlı kaşığı tuz,
- 2 tane defne yaprağı,
- 1 çay bardağı kadar tel şehriye,
- 2 litre su,
Çorbanın terbiyesi için kullanılacak malzemeler:
- 1 su bardağı kadar yoğurt,
- 1 tane yumurta sarısı,
- 1 buçuk yemek kaşığı un,
- 1 çay kaşığı kadar tuz,
- Yarım limon suyu.
Sosu için kullanılacak malzemeler:
- Pul biber,
- Kuru nane,
- 1 çorba kaşığı tereyağı,
ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI YAPILIŞI:
- Öncelikle tavuklar tencere içerisine alınarak, defne ve tuz yaprağı ile beraber 2 litre su ile haşlanmalıdır.
- Tencere içerisinden tavuk alınarak etler ayıklanmalı ve çatal desteğiyle didiklenmelidir.
- Tavuk suyu ocağa alınarak altı tekrardan açılmalıdır.
- Un, yumurta ve yoğurt çırpılmalı ve pürüzsüz kıvam elde edilmelidir.
- Ocakta ısınmış olan tavuk suyundan kepçe ile alıp, terbiye ile karıştırıp ılınması sağlanmalıdır.
- Daha sonra terbiye, tavuk suyuna ilave edip karıştırılmalıdır.
- Son şekilde tel şehriye ilave edilerek, ara ara karıştırıp kısık ateş üzerinde 10 dakika boyunca pişirmek gereklidir.
- Pişen çorba içerisine didiklenen tavuk etleri ilave edilmelidir.
- Çorba kaselere bölüştürülerek, üzerine kızgın tereyağı içerisinde yakılan pul biber gezdirilmelidir. Arzuya göre kuru nane de ilave edilebilir.

MANTAR SOTE TARİFİ
Mantar sote malzemeler:
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı (Lezzet katmak için zeytinyağını azaltıp, biraz da tereyağı kullanabilirsiniz)
- 1 adet kuru soğan
- 400 gr kestane mantarı
- 15 adet orta boy kestane
- 3 diş sarımsak
- Taze kekik, tuz, karabiber
- Soya sosu
MANTAR SOTE YAPILIŞI:
- Kestaneleri soyun ve haşlayın
- Kuru soğanı piyazlık olarak doğrayın.
- Zeytinyağı ile kavurun.
- Soğanları kavurduktan sonra üzerlerine kestane mantarlarını ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun. Bu arada baharatları da ekleyin.
- Mantarlar suyunu çektikten sonra daha önceden önceden haşladığınız ve birkaç parçaya böldüğünüz kestaneleri ekleyin. Bu aşamada kokusunu vermesi için tereyağı ekleyebilirsiniz.
- Bir tur daha az yağda çevirin.

SEBZELİ BULGUR PİLAVI TARİFİ
Sebzeli bulgur pilavı malzemeler:
- 5 yemek kaşığı tereyağı
- 1 orta boy soğan
- 3 biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 kapya biber
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı su (kaynar)
SEBZELİ BULGUR PİLAVI YAPILIŞI
- Pilav tenceresine yağı alın ve eritin. Eriyen yağın içerisine yemeklik doğranan soğanları ekleyin ve rengi değişene kadar kavurun.
- Soğanların üzerine küp küp doğranan biberleri ve kapya biberi ekliyoruz.
- Kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulunca üzerine salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar yine kavuruyoruz.
- Üzerine bulgurları ekleyip iyice karıştırıyoruz. Üzerine kaynar suyu ekleyip tuzu ilave edip kapağını kapatıyoruz.
- Bulgurlar şişip suyu çekince altını kapatıyoruz.

SÜTLAÇ TARİFİ
Sütlaç malzemeler:
- 1 lt süt
- 2 çay bardağı pirinç
- 1 litre su
- 3 yemek kaşığı pirinç unu
- 1,5 -2 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- Tarçın
SÜTLAÇ YAPILIŞI:
- Pirinçleri yıkayıp tencereye koyun ve üzerine su ekleyerek haşlayın.
- Pirinçler şişip pişince üzerine sütü ekleyin. Bir kaç kere karıştırıp kaynamasını bekleyin. Bir kasede pirinç ununu 1 su bardağı sütle eritin.
- Tencerede kaynayan sütten 1 - 2 kepçe alıp kasenin içerisine ekleyin. Kasedeki karışımı kaynayan tencerenin içerisine ekleyin. Ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirin.
- Daha sonra toz şekeri ilave edin karıştırın ve 1 - 2 taşım kaynatın. Pişen sütlaçları kaselere dağıtın.
- Sütlaçlar soğuduğunda üzerine tarçın serperek servis edin.