PEKMEZLİ AYVA DOLMASI TARİFİ
MALZEMELER
(Kıymalı, bademli özel tarif)
3 adet iri ayva
300 gram kuzu kıyması
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı önceden pişirilmiş pirinç pilavı
Kuş üzümü
Badem ve fıstık içi
Tereyağı
1 su bardağından 2 parmak eksik pekmez
Karabiber, tuz, kekik ve biberiye
Ayva, pekmez ve kuzu etinin safran gibi farklı baharatlarla harmanlanması sonucu ortaya çıkan bu alternatif Pekmezli ayva dolması için gereken malzemeler şunlar:
3 adet büyük ayva
300 gram kuşbaşı kuzu eti
1 çay kaşığı safran
1 kahve fincanı pirinç
Dolmalık fıstık, kuş üzümü
Tarçın, karabiber, tuz
Tereyağı
Pekmezli sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı su
NASIL YAPILIR?
Uygun bir pişirme kabında tereyağı ile soğan ve kıyma kavrulur.
İçine daha önceden pişirilmiş pirinç , baharatlar, kuruyemişler ve tuz katılarak iç harcı hazırlanır.
Ayvalar safranlı suda haşlanana kadar pişirilir.
Pişen ayvaların içine tarçın serpilir ve iç harç yerleştirilir.
Hazırlanan ayvalar fırın tepsisine yerleştirilir ve üzerine pekmezli sos dökülür.
Ayva başına en fazla 1 yemek kaşığı pekmez yeterlidir.
İçi doldurulmuş ayvalar önceden 200 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir.
Sıcak olarak servis edilir.