DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDEN OLUR?
Diş eti çekilmesine neden olan birçok faktör vardır. Bunlardan biri çok sert kıllı diş fırçası kullanmak olarak belirlenmiştir. Çünkü sert kıllı diş fırçaları yanlış kullanıldıklarında diş eti dokusuna zarar vererek bölgeyi bakterilere karşı savunmasız hale getirebilirler. Diğer sebepler arasında ise dişleri, ters yönde ve şiddetli bir şekilde fırçalamak, yüksek düzeyde diş çarpıklığı, hijyene dikkat etmemek, sigara kullanımı ve hatalı yapılmış kaplama ve dolgular vardır.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ EVRELERİ NELERDİR?
Diş eti çekilmesi hafif bir inflamasyon şeklinde başlayıp zaman içerisinde kötüleşen bir rahatsızlık. Bu rahatsızlıkta genellikle ilk şikayet, diş fırçalama işlemi esnasında meydana gelen diş eti kanamalar. Aynı zamanda bu evrede diş renginde bozulmalar da yaşanabiliyor. Plak adı verilen bu oluşumlar bakteri ve yemek artıklarından oluşuyor. Bu hastalığın bir sonraki evresi ise kişinin diş etlerinin yavaş yavaş çekilmesi. Süreç bu şekilde gözlemlenebiliyor.
Çekilme süreci başladığında diş ve diş eti arasında bulunan küçük cepçikler de görünür hale geliyor ve bakteriler bu cepçiklere yerleşiyor. Diş etleri bu evrede de çekilmeyi sürdürüyor.
Erken evrede müdahale edilmeyen diş eti çekilmeleri, orta düzey rahatsızlığa doğru ilerliyor. Bu evrenin en dikkat çekici yanı ise diş eti çekilmelerinin belirgin hale gelmesi. Aynı zamanda ağrı şikayetleri de bu evrede başlıyor. Doku kaybının giderek artmasıyla da diş kayıpları yaşanıyor.
Diş kayıpları yaşamamak adına erken tedavi konusunda çekimser davranmamak gerekiyor.