RENKLİ DÖVMELERİN SİLİNMESİ NEDEN DAHA ZORDUR?
Dr. Ateş, “Lazerle dövme silme, pigmentli cilde lazer ışığı enerjisi vererek çalışır. Bu iletim, hedeflenen dövme mürekkebini küçük parçacıklara ayırırken çevredeki dokuya zarar vermez. Kırık mürekkep parçacıkları daha sonra doğal metabolik süreçlerle vücut tarafından emilir ve yok edilir.” şeklinde konuştu.
“Mürekkep renklerinin çıkarılabilmesi için, parçalanacak kadar lazer ışığını emebilmesi gerekir.” diyen Dr. Ateş, mürekkep renklerinin lazer ışığını emme yeteneğine göre değiştiğini belirtiyor. “Siyah mürekkep, geniş bir lazer ışığı dalga boyu spektrumunu emebilir ve bu da onu çıkarılması en kolay renk haline getirir. Buna karşılık, renkli mürekkep yalnızca nispeten küçük bir lazer dalga boyunu emebilir ve bu da her bir işlemin etkinliğini sınırlar.”
Tüm mürekkep renkleri seçilmiş ışık emme spektrumlarına sahiptir. Spesifik bir rengin tedavisinin etkili olabilmesi için, lazerlerin pigmentin verilen absorpsiyon spektrumu içinde yeterli enerjiyi yaymak için uygun dalga boyuna sahip olması gerekir.
Bir rengin parçalanıp yok edilebilmesi için lazeri absorbe edebilmesi gerekir. Lazerin belirli bir rengi çıkarmak için gerekli olan uygun dalga boyunu yayabilmesini sağlamak özellikle önemlidir.
SİLİNMESİ EN ZOR VE EN KOLAY RENKLER NELERDİR?
Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş dövmelerin renklerine göre silinme özelliklerini de tek tek açıkladı.
- Çıkarılması en kolay renkler: Siyah dövmeler (veya gölgeleme için gri ve siyah gradyanlar kullananlar), çıkarılması en kolay dövmelerdir.
- Çıkarması biraz zor: Kırmızı, koyu mavi veya koyu yeşil renkli mürekkepler de çıkarılması oldukça kolay renklerdir çünkü bu mürekkepler daha koyu tonlara sahiptir ve lazer ışığını daha iyi soğurur.
- Kaldırılması daha zor: Mor, yeşil, sarı ve standart mavi gibi daha açık tonlu renkler, absorpsiyon spektrumları daha düşük olduğundan çıkarılması daha zor olan renk türleridir. Neon renklerin çıkarılması da zor olabilir.
- Çıkarılması en zor renk: Beyaz, çıkarılması en zor renktir, çünkü lazerle çıkarma işlemleri aslında beyaz mürekkebin koyulaşmasına neden olabilir.